Ne postoji mogućnost promene Dejtona

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne postoji mogućnost promene Dejtona"

Zagreb -- Izabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

On je u intervjuu za hrvatsku Novu televiziju prokomentarisao pisanje hrvatske štampe da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razmatrao potrebu analize Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To je nemoguće, takav ugovor se može porediti sa ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovo okupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve strane, a to je nemoguće", rekao je Milanović.

Upitan da li su razgovori sa turskim predsednikom bili kurtoazni ili su imali neke političke dogovore, Milanović je naveo da Turska ovde ima interese, da će razgovarati i da je to sve.

Komentarišući reakcije na njegov izbor u zemljama regiona Milanović je rekao da je reakcija u Crnoj Gori bila ok, a u BiH je zavisila od toga koga pitate.

"A u Srbiji je trenutno vlast takva kakva je", rekao je on i dodao da sa Srbijom mora da se sarađuje.

"Više oni sa nama, ali i mi sa njima zbog naših ekonomskih interesa", rekao je Milanović.

Kada se radi o proširenju EU, Milanović kaže da je za to i dodaje da je mogućnost da se utiče na stvarnu agendu EU skoro nikakva, posebno kad se radi o maloj državi.

On je kazao i da će otići na proslavu Dana pobede u Rusiji, koja se održava 9. maja.

"To je legendarna ruska parada. Mislim da ću otići i ne znam šta bi trebalo da se dogodi da ne odem. Ne podržavam aneksiju Krima, ali to ne znači da neću raditi na dobrim odnosima s Rusijom", rekao je Milanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.