Nazire li se kraj političkoj krizi u BiH

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazire li se kraj političkoj krizi u BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zakazao je za četvrtak vanrednu sednicu Predsedništva, a protiv Bakira Izetbegovića, Sakiba Softića i onih koji najavljuju podnošenje revizije tužbe protiv Srbije biće podnete krivične prijave. Pokrene li Softić i zvanično reviziju tužbe, srpski predstavnici u Sarajevu najavljuju da će vlast biti u tehničkom mandatu, a da će Parlament BiH ostati bez većine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Šest dana pre zvaničnog isteka roka za reviziju tužbe protiv Srbije u Sarajevu su srpski predstavnici koji učestvuju u vlasti na državnom nivou zauzeli stav da se o reviziji mora raspravljati u institucijama i da se cela priča mora vratiti u ustavne okvire.

Mladen Ivanić Bakiru Izetbegoviću nudi poslednji pokušaj da stvari vrati u legalne institucije. Od njega očekuje da se pojavi na sednici Predsedništva sa jednom tačkom dnevnog reda – da li je BiH za to da se pokrene revizija presude protiv Srbije.
"Ako Izetbegović misli da će mene lično disciplinovati, onda moram reći da se grdno vara. Ja neću biti ničiji sluga i imaću pravo i komuniciraću sa Sudom pravde i nikad se nisam kitio tuđim perjem", rekao je Ivanić. 
Da niko ne sme da zloupotrebljava institucije BiH zarad svojih političkih interesa Bakiru Izetbegoviću poručuje Dragan Čavić. Smatra da će upravo on odgovarati za krizu koja očigledno preti BiH.
"Nemoguće je praviti partnerstvo sa čovekom čije je osnovno političko delovaljanje isključivo destrukcija. Kome treba revizija tužbe za stvar presuđenu pre 10 godina izuzev avanturistima", rekao je Dragan Čavić, predsednik Narodnog demokratskog pokreta.
Iz Srpske demokratske stranke najavljuju krivične prijave protiv onih koji su najavili reviziju tužbe. 
"Ukoliko dođe do pokretanja revizije pred Sudom u Hagu od strane Sakiba Softića, tog momenta moraju svi da znaju u BiH da se vlast koju kreiramo nalazi u tehničkom mandatu i to znači da u Parlamentu BiH nema skupštinske većine", kaže Vukota Govedarica, predsednik Srpske demokratske stranke. 
Srpski predstavnici koji čine vlast u Sarajevu smatraju da je potrebno zakazati i posebnu sednicu Skupštine Republike Srpske ali tek posle vanredne sednice Predsedništva BiH.
Željka Cvijanović, predsednica Vlade RS, kaže da Bakir Izetbegović svesno ide ka tome da izazove krizu i ugrozi stabilnost jer je i sam rekao da će revizija da izazove najveću postdejtonsku krizu u BiH.
Smatra da nema pravih mehanizama kojima bi se odgovorilo na takve namere osim da se kaže da sve ima svoju cenu pa i takvo ponašanje. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.