Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naumov posetio Filareta

Beograd -- Ministar vera Radomir Naumov posetio je danas episkopa mileševskog Filareta, koji štrajkuje glađu na granici Srbije i Crne Gore.

Filaret odbija hranu iz protesta zato što ga crnogorske vlasti ne puštaju da uđe u Crnu Goru zato što se nalazi na haškoj listi pomagača optuženima. Ministar Naumov je istakao da "u potpunosti podržava vladiku Filareta u njegovom nastojanju da svoju arhipastirsku službu obavlja unutar celokupne eparhije, pa tako i u onim delovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se nalaze na teritoriji susedne republike".

Naumov je apelovao da se dobrom voljom obe strane ta situacija prevazidje, dodajući da bi bar formalno problem bio rešen ako episkop, uz srpsko, dobije i crnogorsko državljanstvo.

"I on je insistirao na tome da želi da se povede postupak protiv njega i utvrdi da li je on zaista ima ikakve veze s ovim što se navodi kao razlog za zabranu, tvrdeći da niti je video niti ima ikakve veze s haškim optuženicima, niti je ikom išta pomagao. Ja sam mu rekao da verujem u to što govori", kazao je Naumov.

Crnogorska policija je četvrti put onemogućila Filaretu da uđe u Crnu Goru, pošto se nalazi na spisku osoba koje pomažu haške optuženike.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je juče da su ga predstavnici Tribunala obavestili da nije moguće da vladika Filaret bude skinut sa spiska osumnjičenih za pomaganje optuženima za ratne zločine.

Đorđević: Zloupotreba posta u političke svrhe

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da je štrajk glađu episkopa Filareta neprimeren i da predstavlja zloupotrebu posta u političke svrhe.

Đorđević je agenciji Beta rekao da je potez vladike Filareta protiv učenja SPC i "tipičan primer političkog pritiska", koji se, kako je ocenio, pretvara u "lakrdiju".

Đorđević žali što se crkva ne oglašava tim povodom. "Kada je slično postupio (predsednik Srpske radikalne stranke) Vojislav Šešelj, SPC je izdala saopštenje u kojem se navodi da ta vrsta političkog pritiska nema nikakve veze sa drevnom institucijom posta", rekao je Đorđević.

On je naglasio da bi SPC trebalo da se oglasi kako bi se prekinulo "sve ovo što baca ljagu na našu crkvu, društvo, i komplikuje odnose između dve zemlje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.