Izvor: S media, 24.Nov.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za masakr porodice Roknić

Nakon dodatnog balističkog veštačenja na suđenju bivšem karlovačkom policajcu Željku Gojaku, optuženom za ubistvo troje srpskih civila u karlovačkom naselju Sajevac u oktobru 1991, u zagrebačkom Županijskom sudu suočiće se sudski veštaci kako bi se rasvetlile okolnosti ovog ratnog zločina.

Pošto su staro i novo veštačenje dali različite rezultate, sudsko veće kojem predsedava Ivan Turudić na narednoj raspravi 13. decembra trebalo bi da ispita veštake >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vedrana Nuića i Radu Stojadinovića.

Kao poslednja mogućnost ostavljeno je hemijsko veštačenje odeće dve žrtve, 14-godišnje Danijele Roknić i Danijele Ninković koje su tada ubijene.

U Austriji uhapšen osumnjičeni za ratne zločine sa Kosova

Petorica Hrvata optuženi za zločine nad Srbima

Suđenje za ratni zločin u Lovasu

Taj zločin hrvatski mediji nazivaju "karlovački slučaj Zec", s obzirom na ubijanje devojčice, slično kao i u masakru familije Zec u Zagrebu. Gojak se tereti da je s grupom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) upao u kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju ćerku i sestru njegove žene.

Iako je u početku terećen i za Roknićevu smrt, u optužnici piše da je za njegovo ubistvo odgovoran neko od pripadnika ZNG koji su, zajedno s Gojakom, ušli u Roknićevu kuću.

Gojak je uhapšen 25. maja ove godine i negira krivicu za zločin, ali na suđenju nije želeo da iznosi odbranu.

Ubistvo familije Roknić aktualizovano je nakon što su dvoje preživelih članova familije, supruga Branka i sin Nenad koji žive u Srbiji, dali iskaz beogradskom Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine.

Dvoje preživelih su istražiteljima izjavili da su u kuću upala četvorica vojnika, od kojih su dvojicu prepoznali kao susede.

Slučaj je preuzelo hrvatsko državno tužilaštvo, dok su ove godine s groblja u Popovića Brdu kod Karlovca ekshumirani i posmrtni ostaci članova familije Roknić.

U Zagrebu je u decembru 1991. pobijeno troje članova familije Zec, među kojima i 12-godišnja Aleksandra, dok su dvoje preostalih članova familije komšije spasile i prebacile u Banjaluku.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.