Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za Bioče

Podgorica -- Na suđenju za železničku nesreću kod Bioča, u kojoj je poginulo 47 ljudi, svedočili su veštaci beogradskog Instituta Kirilo Savić.

Prema njihovom veštačenju, do železničke nesreće u Bioču u Crnoj Gori januara ove godine došlo je jer mašinovođa nije propisno obezbedio voz od samopokretanja, iako su za to postojali svi uslovi. Veštaci su utvrdili i veliki broj tehničkih nedostataka i kvarova tog voza, ali su ukazali da to nije imalo uzročno-posledične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veze sa nesrećom.

U nesreći je poginulo 47, a povređeno više od 200 ljudi.

Veštaci su ocenili da mašinovođa Slobodan Drobnjak nije obezbedio voz od samopokretanja niti je izričito naredio pratiocima voza da to učine, te da je koristio tri, a ne četiri zaustavne papuče, što je tvrdio u predistražnom postupku.

Veštaci su dodali da su, analizirajući propuste i nedostatke u radu mašinovođe, koji su direktno doveli do nesreće, stekli utisak da se ne radi o posledicama neodgovornosti mašinovođe, već o postupcima i propustima koji proizlaze iz nesavršenosti ljudskog rada, nedovoljnog znanja i pogrešne procene situacije.

Veštaci su međutim naglasili i da se JP Železnica Crne Gore, iako u nekoliko navrata upozoravana da se moraju otkloniti nedostaci vozova i primeniti neke nove norme, odugovlačili da to učini.

Veštaci iz Beograda obavestili su sud i da rukovodstvo železnice nije učinilo ništa da bi se doprinelo bezbednosti u saobraćaju.

"Svi uočeni propusti i nepravilnosti, osim onih koje je učinio mašinovođa Slobodan Drobnjak, nisu u direktnoj uzročno-posledičnoj vezi sa ovim događajem", naveli su oni.

"Međutim, u pojedinim drugačijim okolnostima ili sklopovima situacija, ovakvi propusti mogu direktno ugrožavati bezbednost saobraćaja i dovesti do događaja sa teškim posledicama", naveli su stručnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.