Nastavljeno sudjenje Pukanićevim ubicama

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno sudjenje Pukanićevim ubicama

Sudjenje šestorki optuženoj za učešće u ubistvu novinara i vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića nastavljeno je danas u Zagrebu posle letnje pauze.

Na današnjoj raspravi dodatno je ispitan balistički veštak, a iskaz je dao i muškarac koji je optuženima iznajmio stan u Palmotićevoj ulici koji su oni, kako tvrdi optužnica, koristili u pripremi atentata.

Po rečima svedoka Ivana Bitunjca, on je krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << leta ili početkom jeseni 2008. stan za 600 evra mesečno iznajmio osobi koja se predstavila kao Franc Kajzer, a na to je ime imala i pasoš s odgovarajućom fotografijom.

Na prepoznavanju u sudnici svedok je kao Kajzera prepoznao optuženog Bojana Gudurića, a prepoznao je i optuženog Amira Mafaljanija koji je jednom s Gudurićem došao u razgledavanje istog stana u blizini Županijskog suda, ali i blizu redakcije "Nacional" u čijem su dvorištu podmetnutom eksplozijom ubijeni Pukanić i Franjić.

Balistički ekspert Mirko Zebić ostao je pri svom nalazu u kome pominje pušku sa snajperom kojom je, po optužnici, Gudurić trebao pucati na Pukanića u slučaju da otkaže eksploziv postavljen pored njegovog automobila.

On je odbacio tvrdnje odbrane da se tim snajperom nije moglo gadjati noću, rekavši da se njime moglo služiti i u noćnim uslovima uz rasvetu u području cilja.

Sudjenje se nastavlja 8. septembra kada će se odbrani i optužbi uručiti novo telekomunikaciono veštačenje telefonskih kontakata optuženih, nekih svedoka, ali i samog Pukanića.

Osim lica s kojima su optuženi razgovarali, veštačenjem se otkrivaju i mesta na kojima su se nalazili u trenutku poziva. Na tom bi se ročištu trebao odrediti i datum ispitivanja telekomunikacionog veštaka.

Jedna od spornih tačaka o kojima će se trebati odlučiti na sudjenju su i podaci o boravku Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam u Amsterdamu. Holandska policija snimila je optuženog Slobodana Djurovića Kardinala kad je pratila Jocićeve aktivnosti u zatvoru, pa sudija Ivana Kršul mora odlučiti hoće li se taj dokaz upotrebiti u nastavku sudjenja.

Pukanić i Franjić ubijeni su uveče 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba eksplozivom koji je na mopedu po optužnici dovezao Milovanović, dok je Gudurić čeka sa snajperom ako eksploziv otkaže.

Za sedam dana policija je u Zagrebu i blizu granice sa Srbijom uhapsila rodjake Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Milenka Kuzmanovića i Slobodana DJurovića. Kuzmanović je nakon nekog vremena pušten ali ga je uhapsila srpska policija, kao i Milovanovića u leto 2009. pa se njima dvojici, kao i Jociću za isto delo sudi u Beogradu.

Gudurić se predao policiji u BiH uoči početka sudjenja u februaru ove godine, a izručen je Hrvatskoj u martu, pa se uključio u zagrebačko sudjenje, tako da je Milovanović jedini kome se sudi u odsustvu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo Pukanića

Izvor: Blic, 01.Sep.2010

Suđenje šestorki optuženoj za učešće u ubistvu novinara i vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića nastavljeno je danas u Zagrebu posle letnje pauze...Na današnjoj raspravi dodatno je ispitan balistički veštak, a iskaz je dao i muškarac koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.