Izvor: Politika, 06.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno hapšenje bivših mudžahedina

Posle Ajmana Avada i Abdulara Baure, u Federaciji BiH uhapšen i Benhir Aisa, čije je ratno ime bilo Abulrahim

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Akcija hapšenja osoba afroazijskog porekla, kojima je oduzeto državljanstvo Bosne i Hercegovine, nastavljena je u Sarajevu lišavanjem slobode bivšeg mudžahedina Benhira Aise, zvanog Abulrahim. Aisa je Alžirac, a u ratu je, saznajemo, bio borac Četvrte muslimanske brigade iz Konjica. Dan ranije u Zenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je uhapšen takođe bivši mudžahedini Ajman Avad ili Abu Ejmen, koji je bio oficir za bezbednost u odredu „El mudžahedin”, a u Zavidovićima je lišen slobode njegov saborac Abdular Baura, čije je ratno ime bilo Abu Hudejfa. Oni se nalaze u Imigracionom centru u Lukavici, gde će ostati do konačne odluke o deportaciji iz BiH.

Akciju hapšenja, u kojoj učestvuju sve policijske agencije u BiH i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH, vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH. Reč je o potrazi za osobama kojima je oduzeto državljanstvo BiH koje su dobili nelegalno. Za sve uhapšene u poslednja dva dana, kao i dvojicu lišenu slobode prošlog meseca, zajedničko je da su u BiH došli kao pripadnici međunarodnih terorističkih organizacija, na osnovu čega su nadležni organi procenili da predstavljaju opasnost po bezbednost BiH.

„Ovo je početak akcije u kojoj će biti uhapšen veći broj lica afroazijskog porekla kojima je oduzeto državljanstvo BiH, a takih je više od šest stotina", izjavio je našem listu direktor Službe za odnose sa strancima BiH Dragan Mektić. On nije želeo da potvrdi ili demantuje saznanje našeg lista da je na spisku za hapšenje šezdesetak bivših mudžahedina, ali je kazao da se za sva lica koja su ostala bez državljanstva BiH proverava da li su ostala u njoj i jesu li potencijalna opasnost za njenu bezbednost.

Od dobro obaveštenog izvora, bliskog Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH, nezvanično saznajemo da se za bivšim mudžahedinima traga na području opština Zenica, Zavidovići, Maglaj, Travnik, Srebrenik, Brčko...

Hapšenje ljudi afroazijskog porekla, koji su državljanstvo BiH dobili na osnovu toga što su se kao mudžahedini borili u bošnjačkoj Armiji BiH, počelo je krajem prošlog meseca, i to lišavanjem slobode Tunišanina Amara al Hančija. Hanči je uhapšen u Turbetu kod Travnika. On je na području travničke opštine ilegalno boravio nekoliko godina. U Travniku se krio i Omar Frendi, kojeg bezbednosne službe, kao i Hančija, povezuju sa međunarodnim terorističkim organizacijama.

Prema izveštaju federalnih medija, advokat Osman Mulahalilović, koji zastupa Ajmana Avada, najavio je da će zbog hapšenja njegovog klijenta podneti krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića. On je kazao da je Avad uhapšen u Zenici pred džamijom, da proces u vezi sa njegovim državljanstvom nije završen u Sudu BiH i da on, formalno, nije stranac.

Odgovarajući na Mulahalilovićeve optužbe, Mektić nam je rekao: „On je protiv mene podneo prijavu i zbog toga što smo Abu Hamzu smestili u Imigracioni centar, u kojem čeka završetak sudskog spora koji je poveo zbog odluke o oduzimanju državljanstva i proterivanju iz BiH. Njegova prijava je odbačena kao neosnovana".

Napomenimo da su svi strani borci morali otići iz BiH u roku od 30 dana od dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do 14. januara 1996. godine. Zbog čega ova odredba Dejtonskog sporazuma nije primenjena i na mudžahedine, upitali smo člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževada Galijaševića. „Verovatno zbog toga što je američka administracija ne samo znala već i odobravala dolazak mudžahedina, prvenstveno avganistanskih boraca, u BiH", ocenio je Galijašević.

Boro Marić

[objavljeno: 07/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hapšenja mudžahedina u BiH

Izvor: Mondo, 06.Maj.2009

U okviru hapšenja osoba afroazijskog porekla koje ilegalno borave u BiH, u Sarajevu je uhapšen četrdesetjednogodišnji Alžirac Benhira Aisa zvani Aburahim.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.