Nastavlja se agonija oko granice

Izvor: B92, 10.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se agonija oko granice

Jelko Kacin (Beta)

Ljubljana -- Slovenačka strana ima dileme povodom dodatnih uslova koje je Hrvatska tražila uz prihvatanje medijacije oko hrvatsko-slovenačke granice, kaže Jelko Kacin.

Time, smatra slovenačka strana, Hrvatska nepotrebno sužava manevarski prostor najverovatnijem posredniku Martiju Ahtisariju i vremenski odlaže početak medijacije. Evropski poslanik iz Slovenije Jelko Kacin je u Sarajevu, na želju predsednika Evropskog parlamenta Hansa-Gerta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peteringa, objasnio poglede Slovenije na privremenu blokadu pristupanja Hrvatske EU.

Kacin sumnja da je pregovore Hrvatske sa EU moguće završiti još ove godine jer smatra da se Hrvatska, svojim jučerašnjim odgovorom kojim uslovljava medijaciju, na žalost odlučila da "žuri polako".

Mesić: Problem u odnosima

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je u Zagrebu da bi dalje insistiranje Slovenije na blokadi nastavka hrvatskih pregovora o ulasku u Evropsku uniju moglo da stvori dodatni veliki problem u budućim odnosima dve zemlje.

"Ako bi Slovenija zaustavila Hrvatsku na njenom putu u evroatlantske integracije, to će biti velika poteškoća u našim budućim odnosima", rekao je Mesić nakon sastanka s predsednikom Moldavije Vladimirom Voronjinom.

Sa druge strane, hrvatski predsednik Stjepan Mesić je nedavno izjavio da će čuvati teritorijalnu celovitost svoje države i da su mu njegove predsedničke obaveze po tom pitanju jasne.

"Predsednik republike je odgovoran za teritorijalnu celovitost Hrvatske i budite ubeđeni da ću svoju funkciju znati da odigram do kraja", rekao je Mesić medijima.

Hrvatski predsednik je, kako prenose slovenački mediji, danas u Osijeku rekao i da je hrvatski državni vrh saglasno prihvatio ponudu o medijaciji, "ali kao deo puta ka Međunarodnom sudu u Hagu".

Mesić je ocenio da finskom diplomati Martiju Ahtisariju neće biti ni malo lako.

Ponovivši da Slovenija više nije hrvatski već međunarodni problem, Mesić je ponovio da je ubeđen da će Hrvatska do kraja ove godine biti spremna za ulazak u EU.

"Slovenija očito zaboravlja da je na primer i Hrvatska u bivšoj Jugoslaviji imala pristup do Austrije... Po toj logici bi Hrvatska morala sada da traži koridor za pristup do Austrije", rekao je Mesić odgovarajući na slovenačke želje da ima pristup do otvorenog mora.

Mesić je naglasio da i sada Slovenija taj pristup ima, ali da je teško pregovarati sa Slovenijom, "posebno otkako je slovenački parlament usvojio odluku o granici na piranskoj obali", rekao je Mesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.