Nastavak sednice Skupštine Srbije o bezbednosnoj situciji posle dva masovna ubistva

Izvor: VOA, 24.Maj.2023, 11:29

Nastavak sednice Skupštine Srbije o bezbednosnoj situciji posle dva masovna ubistva

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavlja sednicu na čijem je dnevnom redu izveštaj Vlade Srbije o bezbednosti posle dva masovna ubistva, u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje, početkom maja. Rasprava je počela 18. maja i ovo je četvrti dan zasedanja, a nije odmakla od prve tačke dnevnog reda - izveštaja Vlade o bezbednosti. Dosadašnje zasedanje, čija je tema nasilje, je obeležila oštra polemika predstavnika vlade i opozije. Sednici prisustvuju i premijerka Ana Brnabić i pojedini ministri. Posle dva masakra 3. i 5. maja, u kojima je ubijeno 18 osoba, desetine hiljada građana i deo opozicije izašli su na proteste na kojima su tražili prekid promocije nasilja u javnom prostoru, smene ministra policije i šefa BIA-e, i sednicu Skupštine o bezbesnosnoj situaciji. Vlast je zakazala sednicu Skupštine, na čijem su dnevnom redu još izveštaj REM-a o izveštavanju komercijalnih televizija o nasilju u periodu od oktobra 2022. do marta 2023. Poslanici će na predlog opozicije raspravljati i o formiranju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija. Na dnevnom redu je i glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Brnabić pozvala građane da ne blokiraju puteve Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj ne smeta protest "Srbija protiv nasilja", ali da joj smetaju pozivi na nasilje i pozvala građane da ne blokiraju Gazelu i međunarodne puteve, javlja FoNet. Reagujući na izlaganje poslanika Demokratske stranke (DS) Nebojše Novakovića koji je rekao da je vlast napravila sistem na nasilju koje je pogonsko gorivo u društvu, Brnabić je navela da joj ne smeta protest, već pozivi na nasilje, "da klinci puškama reše sudbinu Srbije i da se Vučiću otkine glava". Brnabić je rekla da je na protestu bilo onih koji su se napili, pevali i vikali "Vučiću odlazi" i istakla da u tome ne vidi borbu protiv naslija i pozvala građane da ne blokiraju Gazelu i međunarodne puteve i da ne sprečavaju ljude da se slobodno kreću. Novaković je rekao da je jasno ko je generator agresije u Srbiji i da taj neko sedi u kancelariji u blizini Skupštine ispred "osam televizora" i naglasio da niko nije tražio odgovornost vlasti zbog masovnih zločina u Žitištu ili Maloj Ivanči. Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić upitala je gde je bio sistem kada je otac vodio trinaestogodišnjeg sina da trenira kao komandos u streljni i upitala da li se proverava koliko je još dece odlazilo u streljane i  šta se s tim u vezi preduzima. Ona je na sednici Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji posle masovnih ubistava ocenila da je za ubicu u Mladenovcu postojala "prava hronika najavljenog zločina" i da je to potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. Rašković Ivić je navela da je "u trenutku njene velike životne tragedije" premijerka Ana Brnabić pokazala empatiju i istakla da bi predsednica Vlade morala da pokazuje poštovanje i emaptiju prema svima.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Spomenici Tesli i prijateljstvu sa Šarm el Šeikom na dnevnom redu niške Skupštine

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2023

Niš će dobiti još dva spomenika ukoliko taj predlog sutra, 25. maja, usvoje niški odbornici na 31. sednici Skupštine Grada Niša. Odbornici će raspravljati o ukupno 31 tački dnevnog reda, koje se tiču izmena i dopuna generalnog urbanističkog plana Niša, planova detaljne regulacije u pojedinim...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.