Narodni skup podrške Filaretu

Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Narodni skup" podrške Filaretu

Podgorica -- Na srpsko-crnogorskom graničnom prelazu Ranča kod Prijepolja održan miting podrške vladici mileševskom Filaretu.

Miting je organizovala crnogorska opoziciona Srpska lista. Filaret, koji je u subotu obustavio štrajk glađu jer mu je uz nadzor dozvoljen ulaz u Crnu Goru, osveštao je kamen-temeljac za novu crkvu, koji je postavio ministar u Vladi Srbije za infrastrukturu Velimir Ilić.

Crkva se gradi na mestu gde je donedavno Filaret štrajkovao glađu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a Ilić je obećao finansijsku pomoć u izgradnji crkve, a već sutra će njegova stranka Nova Srbija uplatiti prvih 10.000 evra.

"Neka ovaj sveti hram uvek bude podsećanje na pomirenje, da Srbi osete da je matica uz njih. Nikada nas niko neće razdvojiti. Političari prolaze, oni su potrošni materijal, narod ostaje, a narodu nije bitno gde je granica", rekao je Ilić.

Predstavnik Srpske liste Andrija Mandić oštro je napao vladajuću koaliciju u Crnoj Gori. "Srba u toj maloj državici ima 200.000, to je državolika tvorevina", rekao je on.

Na graničnom prelazu Ranče okupilo se nekoliko stotina građana s transparentima "Vladiko, uz tebe smo" i "Crna Gora i Srbija opet zajedno".

Slučaj vladike Filareta doveo je i do zaoštravanja odnosa Srbije s Crnom Gorom, pogotovo posle izjave savetnika premijera Vojislava Koštunice da je Crna Gora kvazidržava.

Portparol Koštuničinog DSS-a Branislav Ristivojević je ponovio da premijer Srbije nema nameru da se izvinjava Crnoj Gori. Ristivojveić je dodao i da je u tom slučaju Crna Gora Srbiju tretirala kao kvazidržavu.

Izvinjenje crnogorskim zvaničnicima do sada su uputili samo članovi Vlade Srbije iz redova Demokratske stranke.

Audio izveštaj dopisnika B92 Muharema Mutabdžića možete skinuti na kraju ove vesti

Iz vremena pre gandijevskih metoda borbe: Vladika Filaret devedesetih (Vreme, arhiva)

Filaret je štrajkovao glađu pošto su mu crnogorske vlasti zabranile da pređe granicu, s obrazloženjem da se nalazi na "crnoj listi" Evropske unije osumnjičenih da pomažu haškim beguncima. Crnogorska vlast je juče odlučila da Filaretu dozvoli ulazak u Crnu Goru, isključivo radi vršenja verskih obreda i pod nadzorom državnih organa.

SDU: Verske slobode ili politika?

Socijaldemokratska unija ocenjuje da protestni skup na granici Srbije i Crne Gore jasno pokazuje da nedavni štrajk glađu vladike Filareta nije imao nikakve veze s verskim slobodama, već isključivo s politikom.

SDU saopštava da je najava organizatora skupa da će na tom mestu početi gradnju crkve cinična i i predlaže im da umesto toga počnu gradnju sedišta svoje nove partije, pod nazivom Nećemo nezavisnu Crne Goru.

Ta stranke je upitala Vladu Srbije da li se opet radi o samo još jednom političkom ispadu Velimira Ilića, ili bi Vlada trebalo da javno saopšti ko sistematski destabilizuje odnose Srbije i Crne Gore.

(251.93 KB)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.