Narodna skupština RS odbacila Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 12:11

Narodna skupština RS odbacila "Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta"

Narodna Skupština Republike Srpske odbacila je "Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta", koju je prethodno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Poslanici su na posebnoj sednici usvojili 20 zaključaka u kojima se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu.

Ističu da je neprihvatljiva bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podseća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH.
Konstatuju da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.
Navode i da je nepojmljiva konstatacija da je u Drugom svetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.
Narodna skupština RS poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada, dodaju.
Naglašavaju da je srpski narod bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podneo najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima neguju istinu i antifašističke vrednosti srpskog naroda, navodi se među zaključcima.
Podsećaju da u Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.
Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo pet godina od usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucionalni kapacitet kao i javno iskazana volja u Republici Srpskoj i Republici Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.
Napominju i da "Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta" ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primenjivati u Republici Srpskoj.
Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Rspublike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt Zakona o Danu sećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.
Pored toga, Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremi nacrte ovog Zakona uključi stručne saradnike iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.
Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svetskog rata. Neprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput Blajburga od strane vlasti Republike Hrvatske, dodaje se.
Narodna skupština Republike Srpske smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava "Za dom spremni" kako za žrtve Drugog svetskog rata, tako i za potomke žrtava.
Odbacuju i netačne konstrukcije i spekulacije vezane za deo dokumentacije iz Jasenovca. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan deo dokumentacije iz Jasenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije.
Takođe, Narodna skupštine Republike Srpske formiraće parlamentarnu delegaciju koja će posetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uveriti se u stanje dela jasenovačke građe koja se tamo nalazi.
Potvrđyju i da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.
Pored toga, Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i koja je utvrdila stanje jasenovačke građe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta: Bezočno falsifikovanje istorijskih činjenica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozdravio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačena revizionistička Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.