Napeto u Tirani, u subotu protest demokrata

Izvor: RTS, 12.Maj.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeto u Tirani, u subotu protest demokrata

Italijanska i američka ambasada upozorile svoje građane da u subotu, tokom protesta opozicione Demokratske partije, izbegavaju centar Tirane. Vlasti spremile oko 2.000 policajaca za moguće nerede. Demokrate najavile miran protest.
"Najveći skup u istoriji Albanaca", kako je demonstracije demokrata u centru Tirane najavio lider te stranke Ljujzim Baša, obezbeđivaže oko 2.000 policajaca, specijalne snage >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za razbijanje demonstracija, kao i veliki broj policajaca u civilu, saopštila je albanska policija.

Protest opozicije deo je Bašine inicijative da se, pred parlamentarne izbore 18. juna, formira tehnička vlada koja bi obezbedila fer uslove za glasanje. Demokratska partija još je ranije najavila da će, u protivnom, bojkotovati izbore.
Demokratska partija, čak, nije ni prijavila listu za izbore, navodeći da vlada Edija Rame nije u stanju da valjano organizuje glasanje. Demokrate i još nekoliko manjih partija, od februara, bojkotuju rad parlamenta.
Iako je protest najavljen kao miran, ambasade SAD i Italije upozorile su svoje građane da u subotu izbegavaju centar Tirane, strahujući od mogućih izliva nasilja.
Baša je, takođe, pozvao Albance na građansku neposlušnost ukoliko ne budu stvoreni uslovi za učešće opozicije.
Početkom maja, albanska izborna komisija otkazala je lokalne izbore u Kavaji, posle oštrih protesta opozicije i masovnih protesta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.