Izvor: Politika, 13.Jul.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut Srbin kod Knina

Policija uhapsila dvojicu mladića koji su iz mržnje napali i pretukli Radovana Raškovića u njegovoj kući

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Hrvatska policija uhapsila je dvojicu mladića koji su sa još trojicom drugova proteklog vikenda napali Radovana Raškovića (52) u njegovoj kući u zaseoku Raškovići kod Knina, pretukli ga i demolirali kuću. To su 19-godišnjaci Mirko T. i Danijel Č. Za ostalom trojicom se traga.

Petorica nasilnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tri ujutru,između petka i subote, prvo su gađali Radovanovu kuću kamenjem,a zatim su razbili ulazna vrata.U kuću su upala pomenuta dvojica i uz psovke fizički su napala domaćina i pretukla ga, apotom uništila nameštaj.

Prema policijskom izveštaju Radovan Rašković je zadobio lakše telesne povrede s mogućnošću prekvalifikacije u teže. Dvojica napasnika su ubrzo uhapšena i uz krivičnu prijavu privedena u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku. Policija ih krivično tereti za zločin počinjen iz mržnje, koji najnoviji Krivični zakon RH tretira kao teži oblik krivičnog dela počinjen zbog mržnje na osnovu rase, pola, nacionalnog ili socijalnog porekla.

Ovaj teški napad na građanina Hrvatske srpske nacionalnosti dolazi baš u osetljivom trenutku kada Hrvatska nastoji da privuče i turiste iz Srbije i to nekoliko dana pošto je službeno objavljeno da su na vrhu turističkih posetilaca u prvoj polovini godini upravo turisti iz Srbije i Ukrajine sa po 17 odsto.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je juče hrvatske vlasti da energičnom akcijom spreče zločine iz mržnje koji narušavaju ionako krhke posleratne međuetničke odnose u Kninu i okolini.

HHO je u saopštenju podsetio da je njihov saradnički centar u Kninu više puta upozoravao na uznemiravanje osoba na nacionalnoj osnovi u okolini Knina, kao i na neefikasnost kninske policije u nizu slučajeva zločina iz mržnje. „U ovom slučaju je indikativno to što je Rašković meštanin naselja u kojem živi veliki broj povratnika srpske nacionalnosti koji su se više puta obraćali policiji i HHO-u”, navodi HHO.

R. A.

[objavljeno: 14/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.