Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše građana RS za izručenje

Banjaluka -- Četrdeset odsto građana Republike Srpske smatra da Radovan Karadžić i Ratko Mladić treba da budu izručeni Haškom tribunalu.

Nešto manje građana, njih 37 odsto, tome se protivi, a 21 odsto ispitanika nije moglo da se izjasni, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja. Dva odsto ispitanika odbilo je da odgovori na to pitanje.

Prema istoj anketi, koju je u BiH sprovela agencija Stratedžik marketing od 15. do 21. juna, na 1.699 ispitanika s pravom glasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od polovine ispitanika iz RS, njih 55 odsto, podržava predaju Srba, Hrvata i Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu.

Protiv predaje je 41 odsto, prenose banjalučke Nezavisne novine. Među ispitanicima, iz RS je 992, a iz Federacije BiH njih 707.

Građani RS i Federacije BiH različitog su mišljenja kada je u pitanju podrška Haškom tribunalu. U RS Tribunal podržava 28 odsto građana, a u FBiH 76 odsto, dok je broj onih koji u RS ne podržavaju Haški tribunal 62 odsto, a u FBiH 15 odsto. Po istom pitanju, u RS je neodlučnih devet odsto, a u FBiH sedam odsto.

Na pitanje da li je saradnja s Tribunalom nužna za RS, 44 odsto ispitanika iz RS misli da jeste, dok ih 48 odsto navodi da nije. U FBiH 77 odsto ispitanika navodi da je saradnja s Hagom nužna za taj entitet, dok 17 odsto ima suprotno mišljenje.

Većina ispitanika iz RS, njih 63 odsto, misli da optuženi za ratne zločine ne mogu imati pošteno suđenje u Hagu, a 33 odsto da mogu.

Oko 73 odsto ispitanika u RS mišljenja je da Haški tribunal nema jednak tretman prema etničkim grupama, a 23 odsto navodi da ima.

Velika razlika između građana RS i Federacije BiH postoji i kada je u pitanju presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid.

Rezultati tog istraživanja su pokazali da 68 ispitanika iz RS misli da je presuda pravedna, dok u Federaciji BiH 83 odsto smatra da nije pravedna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.