Najskuplji je prazan krevet

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplji je prazan krevet

Gosti polako pristižu u hotele na Crnogorskom primorju, dok su u privatnom smeštaju sobe i apartmani uglavnom prazni, a interesovanje za glavnu sezonu je slabije nego lane

Budva – Predsezona na Crnogorskom primorju nešto je slabija nego lane. Prema podacima „Monstata”, poseta turista je u prva četiri meseca slabija 16 odsto nego u istom periodu 2008. Maj je, međutim, popravio situaciju, a posebno je dobro krenulo početkom juna, kada je na Budvanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rivijeri boravilo u proseku 12.000 gostiju.

– Najave za glavnu sezonu prilično su dobre – kaže ministar turizma u crnogorskoj vladi Predrag Nenezić. – Ne očekujemo ove sezone spektakularne rezultate, jer je svetska kriza koja je i nas zahvatila učinila svoje,ali ako poseta stranih gostiju bude slična onoj iz prošlogodišnjeg leta, čemu se nadamo, bićemo veoma zadovoljni.

Ovih dana solidno su popunjeni hoteli, u kojima,dakako, ima još dosta praznih soba. U drugoj polovini juna očekuje se veći priliv,dok su za jul i avgust rezervacije solidne. Kada je u pitanju privatni smeštaj,situacija je drugačija. Sobe i apartmani su uglavnom prazni, a interesovanje za glavnu sezonu je slabije nego lane. Nema fiksnog zakupa na duži period.

Ministar Nenezić je istakao da je obaranje cena u hotelima,koje je išlo i do 25 odsto, naišlo na dobar odjek. On je još jednom apelovao na one koji nisu obarali cene da to učine, jer će tako ukupna atmosfera biti bolja. Niže cene,naglasio je, nikako ne znače i lošiji kvalitet.Interesovanje turista biće većeako ukupna ponuda bude kao i lane.

Vlasnicima privatnih kuća i apartmana je, takođe, savetovano da nude jeftiniji smeštaj,što neki i čine. Oni koji su naplaćivali prenoćište po 15 evrasada nude krevet za 10. Dakako, južnije od Budve i u manjim mestima Boke Kotorske,cene su i niže,pa se za krevet nudi od šest do osam evra.Zavisnood mesta i kategorije sobe. Mnogi, međutim, čekaju juli, kada počinje glavna turistička sezona.I kada gosti s područja eks-Jugoslavije, posebno iz Srbije, odakle je tradicionalno najviše turista na južnom Jadranu, masovno kreću na more. Ukoliko krene slabo, cene će ići još nadole. Jer, kažu na Primorju, najskuplji je prazan krevet.

Na putevima duž Crnogorskog primorja građevinske mašine su konačno stale. Stavljen je novi asfalt tamo gde se radilo na postavljanju cevi za regionalni vodovod,tako da više nema zastoja u saobraćaju. Nema gužve ni na trajektnoj liniji Lepetane–Kamenari, a završeno je proširivanje ceste na trasi Podgorica–Cetinje–Budva.

S. Gregović

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.