Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nacije da ispitaju svoja zlodela"

Novi Sad -- Istoričar Elazar Barkan smatra da je vreme da nacije na Balkanu prestanu da optužuju jedna drugu i da se okrenu sebi.

"Do sada smo imali mnogo rasprava o tome šta je pogrešno kod onih drugih, ali ne i rasprava o tome kako unaprediti sebe ili razmišljanja o tome kako su drugi patili zbog nas", rekao je Barkan na promociji svoje knjige "Krivica nacija" u antikvarnici Matice srpske u Novom Sadu.

On je rekao da nijedna nacija ne može da promeni svoju istoriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali može da se s njom suoči i da je prihvati, da od nje nauči šta su pogrešni postupci, krivica ili zločini. "Moja istraživanja su pokazala da je svaka nacija na svetu uverena da je baš njen slučaj jedinstven", kaže Barkan.

Barkan je rekao i da su zloupotrebe i slobodna tumačenja istorije dovodili do ratova i u regionu SFRJ.

Elazar Barkan je profesor na Univerzitetu Kolumbija, SAD, i direktor Instituta za istorijsku pravdu i pomirenje u Salcburgu, Austrija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.