Na ulasku u Hrvatsku uhapšen državljanin Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ulasku u Hrvatsku uhapšen državljanin Srbije

Hrvatska policija jutros je prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, na graničnom prelazu kod Šida, uhapsila srpskog državljanina Željka Vujaškovića (61), rođenog u Virovitici, zbog navodno počinjenog ratnog zločina u ratu devedesetih, saopštio je "Veritas".

Kako se navodi, među 1.577 imena na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine, zaključno sa 31. martom 2013, nije se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nalazilo ime Željka Vujaškovića, kao što ga nije bilo ni na prethodnim spiskovima koje je Hrvatska službeno dostavljala Srbiji.

Vujašković, o čijem je hapšenju hrvatska policija obavestila njegovog sina, ne precizirajući za šta je optužen, navode će biti prebačen u zatvor u Požegu jer je tamošnji sud još 1995. godine raspisao poternicu za njim.

Kako navodi "Veritas", sa srpskim dokumentima je putovao i u Rusiju i u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema, a jutros je autobusom krenuo u Hrvatsku s namjerom da u Tovarniku reguliše i hrvatske papire.

U saopštenju "Veritasa" navodi se da se Vujašković početkom 1992. godine nastanio u Iloku, gde je do 1995. godine radio u policiji RSK i obavljao funkciju komandira riječne flotile, a posle integracije ovog prostora u ustavni poredak Hrvatske prešao je u Srbiju i nastanio se na području Smedereva.

"Veritas" podseća da je, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšen 161 Srbin, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku.

"Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru".

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica, po oceni "Veritasa", ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvati uhapsili još jednog Srbina!

Izvor: Mondo, 23.Nov.2016

Hrvatska policija uhapsila je jutros Srbina Željka Vujaškovića (61) zbog navodno počinjenog ratnog zločina 1990-ih godina, saopštio je Informaciono-dokumentacioni centar "Veritas"...Foto: Ilustracija..Vujašković, rodom iz Virovitice, uhapšen je na graničnom prelazu kod Šida prilikom ulaska...

Nastavak na Mondo...

Hrvatska policija uhapsila Srbina na prelazu kod Šida

Izvor: B92, 23.Nov.2016

Hrvatska policija je prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, na graničnom prelazu kod Šida, uhapsila Srbina Željka Vujaškovića (61), rođenog u Virovitici...On je uhapšen zbog navodno počinjenog ratnog zločina u ratu devedesetih, saopštio je "Veritas"...Kako se navodi, među 1.577 imena na spisku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.