Na tragu atentatorima na Gligorova

Izvor: Politika, 22.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tragu atentatorima na Gligorova

Javnim priznanjem da poznaje čoveka koji ima informacije, bivši ministar makedonske policije Ljubomir Frčkovski uzburkao makedonsku policiju i ovdašnju javnost

Skoplje – Dvadesetak dana posle trinaestogodišnjice neuspelog atentata na bivšeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova, bivši ministar policije Ljubomir Frčkovski tvrdi da poznaje čoveka koji ima informacije o mogućim atentatorima.

Frčkovski je u kolumni u skopskom „Dnevniku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opisao svoj susret sa svedokom, neposrednim učesnikom u istrazi posle atentata, napisavši da je voljan da policiji pomogne u odgonetanju trinaestogodišnje enigme o atentatorima na prvog predsednika Makedonije.

Tekst Frčkovskog uzburkao je i policiju i javnost jer je ovaj u vreme pokušaja atentata na Gligorova bio ministar makedonske policije i rukovodilac timova zaduženih za istragu tog događaja. Otkrio je da je svedok bivši službenik makedonske državne bezbednosti.

Ponuda Frčkovskog, profesora Međunarodnog prva na Pravnom fakultetu u Skoplju, koji je jedno vreme bio i šef makedonske diplomatije, i ovde se ocenjuje kao osveta njegovim nekadašnjim prijateljima, političkim istomišljenicima i saradnicima.

U „Dnevniku” Frčkovski piše da mu je svedok ispričao kako mu je naloženo da pre atentata fotografiše automobil u kojem je bio eksploziv, te da ovaj poznaje čoveka koji je ta kola kupio za prijatelja iz Aleksinca. Sav dokazni materijal, fotografije i izveštaj, kasnije su nestali.

Zakasnelo priznanje Frčkovskog, nekadašnji njegov pomoćnik i takođe bivši ministar policije, poslanik Pavle Trajanov ocenjuje kao pokušaj da se diskredituju njegovi protivnici.

„Frčkovski je kao ministar policije u vreme atentata bio upoznat sa svim saznanjima istrage kojom je rukovodio”, izjavio je Trajanov, rekavši još da je upravo on zataškao krađu eksploziva kojim je izvršen atentat na Gligorova ali i krađu 12 daljinskih upravljača za aktiviranje eksploziva.

I dvojica bivših državnih tužilaca, Stavre Džikov i Stevan Pavleski su izjavili da je „malo čudno što je svedok posle toliko godina odlučio da progovori”.

Skopski „Večer” zaključuje da ovaj atakuje na svog bivšeg političkog mentora Branka Crvenkovskog i njegovu vladu dok je bio premijer. Pomenuti list tvrdi da su savetnici Frčkovskog nekadašnji inspektori makedonske policije, Palevski i Kostovski.

Atentat na Gligorova dogodio se 3. oktobra 1995. godine u 9.50 časova. U strogom centru Skoplja eksplodirao je automobil bomba u trenutku dok je tuda prolazio službeni automobil predsednika Gligorova. On je tada bio teško povređen i ostao je bez oka. Njegov vozač, Aleksandar Spirovski je poginuo, dok je telohranitelj Ilčo Teovski bio teško povređen.

Opsežna istraga je započela istog dana a makedonskim inspektorima su se priključili policijski eksperti iz Nemačke i Velike Britanije, koji su zaključili da je eksplozivna naprava, smeštena u „ami 8” aktivirana daljinskim upravljačem, te da je atentat delo nesumnjivih profesionalaca.

Atentat je prvo pripisan bugarskoj mafiji odnosno čelnim ljudima bugarske kompanije „Multi grup”. Osumnjičeni su bili i makedonski Albanci, Arslan Nuši, Nebi Leskovica i Petrit Ame, koji su kasnije Gligorovu poklonili blindirani „mercedes”. Makedonski mediji su, jedno vreme, pokušaj ubistva Gligorova dovodili u vezu sa Slobodanom Miloševićem i srpskom mafijom, ali su se takve tvrdnje pokazale neosnovanim.

Mile Radenković

----------------------------------------------------------------

Frčkovski otkrio identitet „svedoka”

Skoplje – Profesor Ljubomir Frčkovski juče je u službenom razgovoru u skopskom tužilaštvu otkrio identitet svedoka događaja koji su prethodili neuspešnom atentatu na predsednika Makedonije Kiru Gligorova.

Ovo je novinarima u Skoplju potvrdio državni tužilac Ljupčo Švrgovski koji je i obavio razgovor sa Frčkovskim. Švrgovski je rekao da identitet „svedoka” neće biti saopšten, te da će „u zavisnosti od težine dokaza biti odlučeno da li će biti poveden odgovarajući postupak”.

Državnom tužiocu je poznat identitet „svedoka” a makedonska javnost zna da je reč o bivšem pripadniku Sedme uprave MUP-a Makedonije koji je danas zaposlen u jednoj privatnoj kompaniji.

M. R.

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.