Na pomolu turistička repriza 1999.

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu turistička repriza 1999.

Interesovanje Rusa malo ili nikakvo, nema fiksnih zakupa, iako april uveliko teče komšije zovu Srbe u Dalmaciju

Budva – Na Jadranskoj magistrali koja vodi duž Crnogorskog primorja, topli aprilski dani su doneli gužve. No, nisu u pitanju turisti, domaći i strani, već kolone vozila i prilične zastoje uzrokuju graditelji regionalnog vodovoda, koji od Budve ka Baru skidaju asfalt kako bi postavili široke cevi kojima treba da na žedni jug stigne voda iz Skadarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jezera.

A što se tiče turističke sezone, koja je zvanično počela – mrka kapa. Umesto turista i agenata koji zakupljuju kapacitete, na jug Jadrana stižu loše vesti. Pre svih iz Rusije, koja je proteklih godina „slala” najveći broj turista na prostor od Igala do reke Bojane. Vlasnik jedne od vodećih domaćih agencija, koji želi anonimnost, kaže da je ovogodišnja turistička berza u Moskvi ličila na onu iz 1999. kada je počelo bombardovanje SRJ. I kada su na crnogorski štand poslovni partneri iz Rusije dolazili da iskažu žaljenje i solidarnost!

Interesovanje za južni Jadran, kazao je on, malo je ili nikakvo. Kriza trese i Rusiju, ali to ne znači da Rusi neće putovati. Oni koji su prodavali aranžmane za Tursku, Egipat, Grčku ili Bugarsku, prošli su mnogo bolje nego Crnogorci. Izvesno je da je interesovanje za kupovinu i ulaganja na Crnogorskom primorju, što se tiče Rusa, koji su poslednjih godina ovde ostavili „grdan novac”, drastično opalo, ali kao razlog tome pominju se pre svega visoke cene koje ne prati odgovarajući kvalitet. Ali i crnogorska priča „lako ćemo, Rusi nas neće napuštati”, koju su pratili popusti u ponudi. A turistički susedi, Hrvati i drugi, snizili su cene, pa je tako hotel „Kroacija" u Cavtatu, inače visokog nivoa, jeftiniji od sličnih na obali Crne Gore. Neki su, istina na jugu Jadrana, snizili cene, ali ili simbolično, ili kasno, pa turističko tržište nije reagovalo. Ni rusko, ni zapadnoevropsko – gde je interesovanje za „divlju lepotu" takođe veoma slabo.

Crnogorci su se, videvši da će biti loše, takođe zakasnelo obratili agencijama iz regiona. Ocenili su da bi gosti iz Srbije, pre svega, ali i iz BiH i Makedonije, mogli da spase sezonu. No, to čine uveliko i Hrvati. Njihov premijer Ivo Sanader je nedavno prilikom posete Beogradu pozvao goste iz Srbije u Dalmaciju. Tamo gde su decenijama masovno letovali, a gde su poslednjih godina bili gotovo nepoželjni. No, kriza je jača i od netrpeljivosti, pa to uveliko čine i turističke agencije s dalmatinske obale nudeći i niže cene i popuste.

April je uvek bio pokazatelj uspešnosti sezone.Za sada,kada je Crnogorsko primorje u pitanju,situacija je veoma loša.Fiksnih zakupa nema,a neobavezujući ugovori koji su i potpisani, tu i tamo,nisu nikakva garancija da će biti gostiju u većem broju.Radikalnih poteza koji bi doneli promene bar za sada nema, pa sledi iščekivanje i nada.A te dve stvari ne donose promene.

S. Gregović

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.