Na Viru zapaljen transparent Dragi gosti čuvajte kosti

Izvor: RTS, 27.Jul.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Viru zapaljen transparent "Dragi gosti čuvajte kosti"

Na hrvatskom ostrvu Vir nepoznati počinioci skinuli su i zapalili transparent "Dragi gosti, čuvajte kosti", sa precrtanim natpisom "SRB" i nacrtanim ustaškim "U", koji je bio postavljen na jedan brod u marini. Opština Vir osudila postavljanje transparenta na rivi.
Čitaoc portala Indeks koji je poslao snimak, tvrdi da su transparent skinuli i zapalili navijači "Dinama" iz Zagreba "Bed blu bojsi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Inače, na transparentu je osim pretećeg sadržaja i ustaške simbolike napisan i broj 19650 koji simbolizuje zajedničko delovanje navijača Zadra i Splita, jer zadarski navijači imaju oznake 1965, a torcidaši 1950.
Fotografiju je slikala čitateljka Indeksa koja je rekla da to nije jedini incident u poslednja dva dana na Viru.
U policiji je rečeno da nemaju evidentirane te incidente.
Opština osudila postavljanje transparenta  
Opštinska uprava i komunalni sistem hrvatske opštine Vir, zajedno sa stanovnicima tog ostrva najoštrije su osudili nedavni "primitivni ispad sa postavljanjem transparenta neprimerenog sadržaja na virskoj rivi" i apeluju na nadležne da se što pre "uhvate u koštac" sa takvim problemima, kao i da se primereno kazne svi oni koji promovišu te ideje.

U saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug, a koje potpisuje načelnik opštine Vir Kristijan Kapović, navodi se da huligansko izražavanje mržnje prema stanovnicima glavnog grada Hrvatske ili navijačima zagrebačkog i hrvatskog sportskog kolektiva, kao i šovinistička retorika na transparentu upućena državljanima Srbije, odnosno srpskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, "nije i nikad neće biti duh ostrva".
"Nećemo stajati skrštenih ruku ili čekati da ovaj sramotni pojedinačni ispad bude zaboravljen do nekog sledećeg. Najoštrije ga osuđujemo, apelujući na sve odgovorne da se što pre uhvate u koštac s ovakvim problemima i tendencijama, potom primereno kazne svi oni koji ih promovišu, kako bi poslali poruku koja zaista odražava naš stav i duh. A to su sloboda, demokratija, poštovanje drugih, različitih i pravo na život te multikulturalnost i kosmopolitski duh", napisao je Kapović.
Kako je rekao, svi koji su bili na Viru mogli su da se uvere u otvorenost, velikodušnost i tradicionalnu gostoljubivost stanovnika Vira.
"Naši su preci jednom davno u sticanju virskog identiteta spoznali kako nema slobode koja ne uključuje druge i drugačije. Virani su zato, poput mnogih Dalmatinaca i Hrvata, tokom Drugog svetskog rata taj stav iskazali masovnim učešćem u Narodnooslobodilačkom pokretu i borbi protiv nacizma i fašizma", navodi Kapović.
Kako je zaključio, Vir je danas elitna turistička destinacija koju posećuju najrazličitiji ljudi iz 80-ak svetskih država sa svih kontinenata, a svaki gost je dobrodošao.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Dragi gosti, čuvajte kosti" i precrtano "SRB": Zapaljen preteći transparent na Viru

Izvor: B92, 27.Jul.2019

Na hrvatskom ostrvu Vir nepoznati počinioci skinuli su i zapalili transparent "Dragi gosti, čuvajte kosti" sa precrtanim natpisom "SRB" i nacrtanim ustaškim "U"..Transparent je bio postavljen na jedan brod u marini...Čitalac portala Index, koji je poslao snimak, tvrdi da su transparent skinuli i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.