Na Braču i dalje besni požar

Izvor: B92, 15.Jul.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Braču i dalje besni požar

Zagreb -- Na ostrvu Braču i dalje bukte požari koji se šire prema naseljima. Evakuisano oko 200 turista. Vatra se širi i ka Bolu. Požar iznad Supetra je lokalizovan.

Najveći požar se širi u dva smera - prema naselju Dračevica i prema mestu Vela Faska - Uvala Mala Lozna prema Bolu.

Vatra se približila na oko 400 metara od kuća u mestu Dračevica, a vatrogasci uz pomoć iz aviona čine sve kako bi sprečili da požar dođe do kuća. Vetar koji je oko podneva promenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smer dodatno otežava gašenje. Za sada niko nije povređen.

Obranjena su naselja na Braču Milna, Bobovišća i Ložišća, ali se sa vatrom i dalje bore 174 vatrogasca koji imaju 44 vatrogasna vozila, zatim 5 kanadera, 3 Air Tractora i 2 helikoptera.

Zbog požara su zatvoreni lokalni putevi Milna-Sutivan i Ložišća- Dračevica.

Požar na području Blace na Braču buknuo je u četvrtak posle podne, a gori gusta borova šuma. Požar je izbio i na području Otoka kod Sinja na planini Kamešnici.

Državna uprava za zaštitu i spasavanje oko 10.30 sati je saopštila da je prema zadnjim procenama izgorelo oko 2.500 hektara guste borove šume, trave i niskog rastinja, ali i poljoprivrednih kultura.

U toku noći na Brač su se uputile i dodatne vatrogasne ekipe, navodi hrvatski portal index.hr i to iz Dubrovnika, Metkovića, Ploča, dubrovačkog primorja i Zadra.

Policija, prema navodima nekih medija, ispituje mogućnost da je požar podmetnut, a takođe postoji i sumnja da su požar izazvali turisti koji su pekli meso na roštilju u uvali Blace.

Požar se gasi i s mora i iz vazduha, a svi meštani i turisti iz ugroženih mesta su evakuisani na vreme. Kako prenosi agencija Beta, u mestu Milni trenutno nema struje.

Tokom noći izbio je požar i na obližnjem ostrvu Šolta, koji je uz napore 40 tamošnjih vatrogasaca lokalizovan dva sata kasnije. Izgorela su dva hektara šume i niske vegetacije.

Drugi požar izbio je na području Otoka kod Sinja na planini Kamešnici. Požar je zahvatio oko dva i po hektara hrastove šume, trave i niskog rastinja, a u gašenju učestvuju 10 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, kao i jedan avion.

Oko ponoći je izbio požar i na obližnjem ostrvu Šolta, koji je lokalizovan par sati kasnije. Izgorelo je oko 2 hekara šume i niskog rastinja.

Gusti dim zbog požara na Braču opopodne se nadvio i nad Splitom.

Splićane je osim crnog neba iznenadio i pepeo sa 20-ak kilometara udaljenog požarišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.