NVO Zagreb: Preuzeti odgovornost za zločine tokom Oluje 

Izvor: RTS, 02.Avg.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO Zagreb: Preuzeti odgovornost za zločine tokom "Oluje" 

Više nevladinih organizacija iz Zagreba pozvalo je vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju ratne zločine koji su se dogodili za vreme akcije "Oluja", uz ocenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja.
NVO izražavaju saosećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije "Oluja" i podsećaju da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, te da za sprovedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << etničko čišdenje i ratne zločine nisu procesuirani počinioci.
Ocenjuju da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemerna i da ne vodi pomirenju, dijalogu, razumevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove predratne domove i apeluju da se podstiče povratak stanovništva u tu zemlju. 
Upozoravaju da ratna retorika ni 24 godine od ratnih operacija u Hrvatskoj ne jenjava i pozivaju vladu i Sabor da zaustave militarizaciju društva, suoče se sa prošlošću i preuzmu odgovornost za ratne zločine tokom i posle "Oluje".
Saopštenje su potpisali Centar za žene žrtve rata-ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum iz Zagreba, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK iz Sarajeva i Ženska mreža Hrvatske i Žene u crnom iz Beograda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Traže od vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju zločine tokom "Oluje"

Izvor: Večernje novosti, 02.Avg.2019

Poziv uputili uz ocenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja Više nevladinih organizacija iz Zagreba pozvalo je danas vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju ratne zločine koji su se dogodili za vreme akcije "Oluja", uz ocenu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.