Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej holokausta u Skoplju

Skoplje -- U Skoplju je položen kamen temeljac za Memorijalni centar holokausta Jevreja koji će biti izgradjen na 4.000 kvadratnih metara.

Kamen temeljac položio je predsednik makedonske vlade Vlado Bučkovski na svečanosti kojoj su prisustvovali predstavnici državnog vrha Makedonije, diplomatskog kora, jevrejske zajednice i gosti iz Izraela. Bučkovski je naglasio da Memorijalni centar holokausta na simboličan način vraća žrtve iz logora Treblinka u njihov kvart medju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sinagoge i medju njihove sugradjane s kojima su vekovima živeli.

Na osnovu zakona o denacionalizaciji Republika Makedonija osnovala je Fond holokausta u koji je prenesena imovina Jevreja stradalih u fašističkim logorima od koje će biti izgradjen centar, rekao je Bučkovski.

Ponosni smo što je Makedonija jedina država u Evropi koja je rešila problem restitucije imovine deportovanih Jevreja u Drugom svetskom ratu, rekao je Bučkovski.

Memorijalni spomen-dom na prostoru od preko četiri hiljade kvadratnih metara u centru Skoplja biće kombinacija muzejsko-izložbenog prostora s koncertnom dvoranom koji daju mogućnost za unapredjenje kulturnog, tradicionalnog i istorijskog nasledja Jevreja u Makedoniji.

Predsednik Jevrejske zajednice u Makedoniji Samuel Sadikario rekao je da su u temelje Centra u kome će biti upisana imena svih stradalih Jevreja iz Makedonije, ugradjeni kameni blokovi iz Jerusalema i Bitolja kao simbol povezanosti. Ovaj spomen-dom sličan onim iz Jerusalema, Vašingtona i Berlina, imaće i širi regionalni značaj s porukom da se holokaust nikad ne zaboravi, rekao je Sadikario.

U martu 1943. godine 7.200 makedonskih Jevreja deportovano je u logor Treblinka odakle se niko nije vratio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.