Mujanoviću se sudi u Lincu zbog ratnih zločina nad Srbima

Izvor: Studio B, 09.Nov.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mujanoviću se sudi u Lincu zbog ratnih zločina nad Srbima

Austrijskom državljaninu poreklom iz Bosne, Nerminu Mujanoviću (46), biće uskoro suđeno u Lincu, pošto je tamošnje tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ratnih zločina nad Srbima.

Mujanović je optužen za 16-struko ubistvo, tri pokušaja ubistva, kao i za paljenje kuća u Bosni i Hercegovini.

On je optužen da je za vreme rata u BiH učestvovao u napadu Bošnjaka na srpsko selo Serdari, na teritoriji Kotor Varoši, saopštilo je državno tužilaštvo u Lincu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Taj austrijski državljanin bosanskog porekla bio je pripadnik jedne vojne jedinice, koja je, najpre, mesecima nadzirala srpsko selo, a onda u ranim jutarnjim satima 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, napala Srbe.

U tom napadu je, prema optužnici, ubijeno 16 civila, među kojima dvoje dece, a tri dalje žrtve su preživele masakr, u kojem je zapaljeno i 11 kuća.

Državno tužilaštvo polazi od toga da je ovaj napad bio planirana akcija osvete za nasilje počinjeno od strane Srba.

U optužnici se navodi da je akcija detaljno planirana, da je više vojnih jedinica preduzelo određene zadatke, a da je optuženi pripadao jedinici koja je izvršila napad.

Pošto Mujanović nije izručen Bosni, on će morati da odgovara za ovaj zločin pred sudom u Lincu.

Državno tužilaštvo u svojoj optužnici na 200 strana se oslanja na protokole i dokaze iz postupka pred bosanskim sudom.

Istraga protiv Mujanovića se u Lincu vodi još od 2011.godine.

"Tada je osumnjičeni privreden u istražni zatvor. Višem pokrajinskom sudu je, međutim, sumnja da je učestvovao u zločinu bila premala za zadržavanje", rekao je portparol tužilaštva u Lincu Filip Kristl.

Međutim tužilaštvo je nastavilo da prati ovaj slučaj.

Nakon što je u januaru sud u BiH osudio više saučesnika, tužilaštvo u Lincu zatražilo je dostavu protokola suđenja.

Njihov sadržaj i sopstveni rezultati istrahe, kako je naglašeno, vodili su do podizanja optužnice.

U dosadašnjim saslušanjima je Mujanović negirao učešće u masakru.

On će, kako je najavljeno, narednih dana dobiti optužnicu na koju može u roku od 14 dana uložiti žalbu.

Novi istražni pritvor nije naložen.

"Optuženi živi sa porodicom u okolini Linca, gde i radi. Do sada nije pokušao da pobegne, iako je znao da se protiv njega vodi istraga", obrazložio je Kristl.

Za suđenje je tužilaštvo planirano saslušanje 23 svedoka, među njima i srpske žrtve, ali i navodni saučesnici. Tačan termin početka suđenja za sada nije utvrđen.

Osumnjičenom ne preti doživotna kazna, jer Paragraf 57 Krivičnog zakona Austrije sadrži zastarevanje.

"Krivična dela, za koja su predviđene doživotne kazne, ne zastarevaju. Nakon isteka roka od 20 godina, međutim, umesto doživotne kazne moguće je izreći kaznu od 10 do 20 godina", navodi se u pomenutom paragrafu koji će biti primenjen na ovaj slučaj.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.