Mrdok: Preko Luke Bar prokrijumčareno dve milijarde cigareta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2022, 05:50

Mrdok: Preko Luke Bar prokrijumčareno dve milijarde cigareta

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks iznela je danas procene da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko dve milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope.

"Procjenjuje se da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona evra izgubljenih prihoda svake godine. To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umesto toga ide u džepove kriminalaca", rekla je Medoks na regionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sastanku direktora carinskih službi u Budvi.

Domaćin skupa je Uprava prihoda i carina Crne Gore, uz podršku HMRC, saopšteno je iz ove uprave.

Mrdok je, kako se navodi, istakla da je preko 40 miliona ilegalnih cigareta otkriveno i zaplijenjeno na Zapadnom Balkanu od 2020. godine, kao rezultat saradnje između britanske Uprave prihoda i carina (HMRC) i carinskih partnera na Zapadnom Balkanu.

"Mnogo više miliona cigareta je otkriveno korištenjem opreme donirane od Ujedinjenog Kraljevstva i zaplenjeno od organa reda koji su prošli obuku britanskih strunjaka", rekla je britanska ambasadorka.

Istakla je, između ostalog, da su stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije, da bi borile protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Organizovane kriminalne grupe ne interesuju ni političke granice ni administrativne podele i nastoje da ih iskoriste, da bi olakšale svoje kriminalne radnje, poput krijumčarenja nedozvoljene i opasne robe“, navela je Medoks.

Ona je rekla i da je Zapadni Balkan geografsko čvorište za kretanje migranata, ilegalnih droga, oružja i cigareta u Zapadnu Evropu.

"Znamo da organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, kao i kopnom iz Grčke i Bugarske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.