Mostar: Neredi na fudbalskom meču

Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar: Neredi na fudbalskom meču

Mostar -- Dve osobe teže povređene u sukobima navijača beogradskog Partizana i mostarskog Zrinskog na sinoćnoj fudbalskoj utakmici.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je danas da su dve osobe teže, a još nekoliko desetina lakše povređene u tučama tokom i posle fudbalske utakmice u Mostaru između domaćeg Zrinjskog i beogradskog Partizana. Teške telesne povrede zadobili su jedan navijač Partizana, kome je amputiran prst na ruci, i jedan policajac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Lakše telesne povrede zadobilo je 27 policajaca, četiri navijača Partizana i pet pristalica mostarske ekipe.

Kako izveštavaju mediji u Bosni i Hercegovini, policajci su pokušali da ukrcaju u autobuse navijače Partizana i spreče dalje sukobe, ali su se nemiri proširili na čitav zapadni deo Mostara.

Policija je morala da koristi suzavac kako bi osigurala izlazak navijača Partizana iz Mostara. U sukobu je oštećeno više automobila i izloga.

Kvalifikaciona utakmica Kupa UEFA, koja se završila pobedom Partizana od 6:1, bila je u prvom poluvremenu prekinuta zbog nereda među navijačima, a tokom i nakon utakmice, navijači su jedni druge gađali bakljama, kamenjem, stolicama.

Navijači Partizana iz Srbije i Republike Srpske došli su sa desetak autobusa u Mostar. Više puta tokom utakmice navijači beogradskog kluba - među kojima su bili primetni i oni koji su nosili majice sa likom Ratka Mladića - skandirali su imena dvojice najtraženijih haških optuženika.

MUP: Sprečen sukob širih razmera

Maksimalnim angažovanjem više od 500 policajaca u četvrtak uveče je u Mostaru sprečen sukob širih razmera, izjavio je portparol Uprave policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak.

"Suzbijali smo nerede koliko smo mogli. Na mnogo mesta dolazilo je do kontakta navijača Partizana, koji su se u koloni od stadiona kretali pod pratnjom policije, sa navijačima Zrinjskog, koji su ih napadali", rekao je Bošnjak.

On je naveo da se u jednom trenutku veća grupa građana sa istočne strane grada uputila ka zapadnoj strani.

Policija je spriječila navijače Zrinjskog da pređu na istočnu stranu grada kako ne bi došlo do međusobnog obračuna Mostaraca.

Budućnost se izvinila navijačima Hajduka

Nakon napada na navijače splitskog Hajduka uoči i posle jučerašnje utakmice sa Budućnošću u Podgorici, klub Budućnost se izvinila navijačima hrvatskog tima.

Policija je uhapsila 45 osoba, uglavnom državljana Srbije, koji su bili na letovanju u Crnoj Gori, dok je u Podgorici boravilo više od 1.200 navijača Hajduka.

"Najoštrije osuđujemo i gnušamo se potupaka koji su delo vandala koji ne znaju šta je sport i ne shvataju da sport treba da ujedinjuje, a ne da razdvaja", navodi se u pismu direktora podgoričkog kluba Žarka Vukčevića direktoru Hajduka Frediju Fiorentiniju.

"Želimo da obavestimo vas i celokupunu hrvatsku javnost da se Budućnost ograđuje od osoba koje su izazvale incidente", navodi se u saopštenju.

Autobuse sa navijačima splitske "torcide" od jučerašnjeg ulaska u Crnu Goru pratili su incidenti.

U blizini plaže Jaz, kod Budve, bacane su kamenice na autobuse Hajdukovih navijača, a policija je uhapsila 45 osoba, uglavnom državljana Srbije, koji su bili na letovanju u Crnoj Gori.

Incidenti su nastavljeni i u Podgorici, gde je uhapšeno još 15 osoba zbog pokušaja kamenovanja autobusa sa splitskim navijačima.

Posle utakmice, po povratku Splićana kući, Hajdukovi navijači su u Hercege Novom, posle još jednog kamenovanja, napali policajce koji su pokušali da ih spreče da izađu iz autobusa.

U tom inidentu lakše je povređeno 10 policajaca i oštećena su dva policijska vozila, saopštila je policija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.