Mol i Ina pred rešenjem dugogodišnjeg spora?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mol i Ina pred rešenjem dugogodišnjeg spora?

U drugoj polovini aprila ove godine moglo bi da dođe do konačnog raspleta spora Mađarske naftne komapnije (Mol) i hrvatske Industrije nafte (INA), koji već skoro dve decenije remeti privrednu saradnju, pa i političke odnose dve susedne zemlje.

To je u izjavi mađarskom dnevnom listu "Nepsava" najavio hrvatski ministar energetike i ekologije Tomislav Ćorić, uz obrazloženje da bi do tada trebalo da stigne pisani izveštaj američke investicione banke "Lazard", angažovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pripremi ugovor o otkupu akcija Mola u hrvatskom naftnom gigantu. Ukoliko se to realizuje hrvatska država bi ponovo postala gotovo stopostotni vlasnik strateške kompanije, koju je praktično izgubila 2008. godine.

Mol je najpre, 2003. godine, kupio 25 odsto akcija INA-e s namerom da spase firmu od bankrotstva i aktivno stupi na hrvatsko tržište naftnih derivata. Prekretnica je nastala pola decenije kasnije kupovinom još 22,15 procenata hartija od vrednosti, čime je Mol postao većinski vlasnik, a predato mu je i pravo da upravlja INA-om.

Upravo to pravo da od devet članova Nadzornog odbora pet imenuje mađarska strana, postalo je predmet kasnijih sudskih sporova. Zagrebačko tužilaštvo je navodno došlo do dokaza da je još uvek aktuelni generalni direktor Mola Žolt Hernadi podmitio tadašnjeg hrvatskog premijera Iva Sanadera sa 10 miliona evra, a kao ključni svedok je naveden bisnismen Robert Ježić, koji je polovinu te sume stavio na svoj račun u jednoj švajcarskoj banci. Drugih pet miliona evra je, prema optužnici, otišlo Sanaderu na njegov kiparski račun.

Odmah je reagovalo i mađarsko tužilaštvo, ali nije pronašlo dokaze da je Hernadi počinio krivično delo, čime je odbijen i hrvatski zahtev za njegovim izručenjem. Prvi čovek Mola je oktobra 2016. skinut i sa Interpolove poternice.

U međuvremenu se hrvatska strana obratila Evropskom sudu, slučaj je dospeo i do Komisije Ujedinjenih nacija za trgovinsko pravo (UNCITRAL) sa sedištem u Beču i uvek je Mol izlazio kao pobednik. Sve to, međutim, nije sprečilo Zagrebački županijski sud da nastavi dvogodišnji proces. Krajem decembra prošle godine on je, u prvostepenom postupku, osudio Sanadera na šest, a Hernadija (u odsustvu) na dve godine zatvora.

Mol je izrazio željenje zbog takve odluke i najavio žalbu, mada pravno nije izvodljivo da njegov dugogodišnji generalni direktor zaista dospe iza rešetaka.

Mol je u INA-u ukupno uložio 1,8 milijardi dolara i trenutno poseduje 49,1 odsto njenih akcija. Hrvatskoj državi pripada 44, 8, privatnim licima i ustanovama preostalih 6,1 procenat, a u Zagrebu očekuju da "Lazard" predloži realnu cenu akcija i da mađarska komanija prihvati tu ponudu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.