Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2017, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Han pozdravili usvajanje zakona o akcizama u BiH

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravili su današnje usvajanje modifikovanog zakona o akcizama u parlamentu BiH i naveli da će ta odluka podstaći reforme neophodne za dugoročnu finansijsku stabilnost zemlje.

Mogerinijeva i Han su u zajedničkom saopštenju naveli da je reč o "važnom postignuću" koje će omogućiti Bosni i Hercegovini da "počne izgradnju moderne putne infrastrukture, uz važnu podršku međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << partnera, uključujući EU", saopštila je Evropska unija.

"To će zauzvrat doneti preko potrebne investicije i radna mesta i daće važan podsticaj rastu. Usvojene mere su neophodne za budući prosperitet građana i mi pohvaljujemo članove oba doma Parlamentarne skupštine BiH za preduzimanje teške kratkoročne mere u interesu bolje budućnosti BiH i njenih građana", naveli su evropski zvaničnici.

Oni su dodali da će EU i međunarodne finansijske institucije pažljivo nadgledati primenu zakona.

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH usvojili su rano jutros modifikovan zakon o akcizama, kojim se za 15 pfeninga povećavaju akcize na biogorivo i biotečnosti, kao i putarine.

Prikupljena sredstva biće korišćena isključivo za izgradnju autoputeva, kao i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Usvajanje zakona o akcizama jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i za deblokiranje gotovo milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namenjenih BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.