Mitropolija Crnogorsko-primorska: Ne dugujemo porez državi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2020, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija Crnogorsko-primorska: Ne dugujemo porez državi

Mitropolija Crnogorsko-primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, objavila je večeras Svetigorapres.

"Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je izneo čitav niz neproverenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Mitropolije odazvali su se, 11. februara, pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je reč o netačnoj sumi.

Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011. godine.

Sveštenička služba je, shodno zakonskim propisima, mimo svake logike svrstana u takozvane samostalne delatnosti, tako da se zaduženja za sveštena lica ne mogu voditi na Mitropoliju, već se uplate i razduženja vode na sveštena lica i njihove lične matične brojeve, a Poreska uprava, mimo zakonskih propisa, i dalje zadužuje Mitropoliju.

Konstatovano je i da su predstavnici Mitropolije još 2016. godine, a što je potvrđeno i na sastanku od 11. februara ove godine, izrazili spremnost da se ovo pitanje konačno reši u skladu sa zakonskim propisima.

"Na poslednjem je sastanku dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga vjerska zajednica, koje su sve u istom problemu", stoji u saopštenju Mitropolije Crnogorsko Primorske.

S tim u vezi, dogovoreno je da se isprave sve greške i da se u javnost izađe sa tačnim podacima.

Posebno se ukazuje da Mitropolija, kao ni druge verske zajednice, shodno važećem Pravilniku, nisu dužni da podnose IOPPD obrasce za sveštenike i verske službenike.

Mitropolija je ocenila da je "višemilionski dug" je izmišljen samo radi hajke protiv Crkve.

"Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije izneo podatke o procenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale verske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i eksplicitno jednu versku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati. Sve to govori da nije u pitanju izbjegavanje poreskih obaveza Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mitropolija Crnogorsko Primorska: Ne dugujemo porez

Izvor: Danas, 22.Feb.2020

Mitropolija Crnogorsko Primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, objavila je večeras Svetigorapres.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.