Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miran Uskrs u Crnoj Gori

Podgorica -- Iako je ranije saopšteno da će CPC preuzeti verske objekte koji pripadaju SPC-a u Crnoj Gori, za sada nema naznaka napetosti.

Međutim kako je saopštio predsednik Odbora za promociju Crogorske pravoslavne crkvea Stevo Vučinić odluka o načinu i metodoma povratka vjerskih objekata pod okrilje CPC biti doneta u subotu, 14. aprila nakon sednice Mitropolitskog savjeta CPC.

Upitan da li su drzavni organi reagovali na raniju najavu preuzimanja pravoslavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hramova u Crnoj Gori, Vučinić je za radio Antena M rekao: "Nikada nas niko nije upozoravao i državna administracija razumije da imamo pravo. Oni vjerovatno imaju probleme kako da podrže da mi to svoje pravo ostvarimo. Mi ćemo ga ostvariti i sudskim i javnim manifestacijama i pred Međunarodnim sudom, a naravno nećemo odstupiti ni po koju cijenu".

Iz SPC-a ranije je odbačena svaka mogućnost bilo kakvog preuzimanja crkava i ostalih verskih objekata, jer kako je saopšteno jedini titular pravoslavnih crkava u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska odakle su pozvali državne institucije da obrate pažnju na javne pozive na uzurpiranje imovine.

Obeležavanje Uskrsa u Crnoj Gori proteklo je izuzetno mirno, čak i u mestima gđe su se ranije sretale pristalice srpske i crnogorske crkve kada je bilo manjih incidenata.

Takođe je nastavljeno sa praksom da najviši državni funkcioneri čestitaju Uskrs sveštenicima i građanima, bez jasnog određenja koje crkve. Jedini događaj koji je otvorio polemiku ali ne i sukobe između dvije crkve bila je nedavna odluka Centra savremene umjetnosti u Podgorici koji je dozvolio Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi da koristi Dvorsku kapelu na Kruševcu za verske obrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.