Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU za smanjenje misije

Levi -- Ministri odbrane EU podržali plan za smanjenje broja pripadnika mirovne misije u BiH, ali se nisu saglasili o roku za taj plan.

Misija treba da se smanji sa 6.000 na 1.500 vojnika. Francuska ministarka odbrane Mišel Alio-Mari insistitrala je na današnjim razgovorima održanim na severu Finske da bi skoro smanjivanje broja mirotvoraca bio neodgovoran potez, s obzirom na tenzije u regionu zbog pregovora o statusu Kosova, i pozvala na oprez.

EU se nada da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << etničke tenzije splasnuti i da će novi lideri, izabrani na jučerašnjim izborima u BiH, naći zajedničku osnovu kako voditi Bosnu po završeku protektorata međunarodne zajednice sledeće godine.

Cilj je da se na kraju vojna misija, koju je od NATO 2004. godine preuzela EU, preobrati u civilnu.

Svako smirivanje situacije u Bosni olakšalo bi teret vojskama zemalja EU koje su već angažovane u misijama širom sevta, uključujući Irak, Avganistan, Liban i Demokratsku Republiku Kongo.

Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung rekao je da bi tranzicioni period mogao da počne još u decembru, ali su njegove kolege bile opreznije.

"Bilo bi opasno neodgovorno povući se prerano, posebno u svetlu tenzija koje okružuju Kosovo", upozorila je Alio-Mari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.