Izvor: B92, 08.Sep.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar i UNHCR o slučaju u Otočcu

Ljubljana, Zagreb -- Ministar zdravlja Hrvatske Darko Milinović i predstavnik UNHCR-a reagovali su na slučaj u Otočcu, gde je lekar odbio da pomogne pacijentu srpske nacionalnosti.

Vilfred Bahorn, predstavnik kancelarije Ujedinjenih nacija za izbeglice, duboko je zabrinut zbog slučaja u Otočcu, kojim se postavlja pod znak pitanja dostupnost odgovarajuće hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj, prenose slovenački mediji.

UNHCR ocenjuje da se tako i ometaju napori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za stvaranje uslova za povratak izbeglih u Hrvatsku, jer se tako šalje negativna poruka svima koji razmišljaju o tome da se vrate.

Time se i potkopavaju napori lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, hrvatske vlade i pojedinaca svih nacionalnosti, koji se trude da izgrade zajednicu kojom bi premostili podele iz prošlosti.

Zbog toga, UNHCR zahteva od nadležnih institucija u Hrvatskoj da što pre istraže događaj u Otočcu i preduzmu potrebne mere, jer se jedino tako može boriti protiv sličnih incidenata ubuduće.

Podsetimo, hrvatski Jutarnji list je u ponedeljak javio da je lekar opšte prakse iz zdravstvenog doma u Otočcu u Lici, Esad Mujkanović, odbio da pruži pomoć u nedelju popodne Bošku Radiću iz Vrhovina. Radić je hrvatski državljanin srpske nacionalnosti.

Time je, kako piše list, lekar prekršio Hipokratovu zakletvu, a lekari u Ogulinu kasnije su utvrdili da je Radić imao moždani udar.

Predstavnici opštine Vrhovine su najavili da će o ovom slučaju obavestiti vladu i predstavništvo Evropske komisije u Hrvatskoj.

Na incident u Otočcu reagovao je danas ministar zdravlja Hrvatske Darko Milinović, navodeći da se slučaj ispituje i, ako se to potvrdi kao tačno, za tog lekara više nema mesta u hrvatskom zdravstvenom šistemu.

Lekarska zakletva obavezuje lekara da pruži lekarska usluga svima, bez obzira na pol, veru i bilo koju drugu različitost, rekao je ministar Milinović novinarima u Gospiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.