Mini-elektrane uz koncesiju

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini-elektrane uz koncesiju

Podgorica – Ministar za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović pozvao je juče italijanske privrednike da se prijave na tender za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori, jer, kako je istakao, to može biti interesantan izazov. On je napomenuo da je tender raspisan za dodelu koncesija za izgradnju hidroelektrana na 43 vodotoka u slivu Pive, Komarnice, Lima, Morače, Ibra, Tare, Ćehotine, Zaslapnice, Zete, Gračanice i Grahovskog jezera. "Već nekoliko italijanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompanija otkupilo je dokumentaciju i interesuju se za realizaciju ovog projekta", kazao je Gvozdenović na susretima privrednika iz Italije i Crne Gore u Privrednoj komori.

Ministra pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija Andrija Lompar očekuje da će italijanski privrednici pronaći interes da učestvuju u izgradnji autoputa Bar–Beograd, čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine, kao i jadransko-jonskog pravca.

"Za rekonstrukciju i modernizaciju železnice već imamo podršku i donaciju italijanske vlade, a to očekujemo i u eliminisanju uskih grla na postojećoj infrastrukturi i izgradnji nedostajućih karika, kao i u obnovi pomorstva", kazao je Lompar. "Značajna aktivnost koja je pred nama jeste rekonstrukcija preduzeća u oblasti saobraćaja – Luke Bar, Željeznice, Aerodroma, Montenegro erlajnsa i Pošte. Tokom naredne godine biće otvoreni tenderi i pozvaćemo međunarodne investitore da učestvuju na njima."

Predsednik regije Pulja Niki Vendola ocenio je da treba unaprediti saradnju Crne Gore i Pulje, a posebno u oblasti turizma.

"Na Crnu Goru gledamo sa velikim interesovanjem i polažemo velike nade u nju. Nećemo biti samo puki posmatrači i pokušaćemo da razvijemo trgovinske veze i ekonomske odnose sa preduzetnicima i Vladom Crne Gore", rekao je Vendola.

Robna razmena Crne Gore i Italije za prvih devet meseci ove godine iznosila je 290,24 miliona evra, od čega se 137,46 miliona odnosilo na izvoz Crne Gore, a na uvoz 152,78 miliona.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.