Milionske kamate na neiskorišćene kredite

Izvor: Politika, 23.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionske kamate na neiskorišćene kredite

Bosna i Hercegovina godišnje plaća penale od oko sedam miliona maraka za takozvanu ležarinu jer ne koristi odobrene kredite u iznosu od 1,5 milijardi maraka

Sarajevo – Na dobijene, a neiskorišćene svetske kredite, čija vrednost prevazilazi 1,5 milijardi konvertibilnih maraka, Bosna i Hercegovina plaća enormno visoke kamate.Zamenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović tvrdi da se za takozvanu ležarinu godišnje izdvaja oko sedam miliona maraka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da je „BiH zbog nesposobnosti njenih aktuelnih vlada, ili resornih ministarstava u poslednje četiri i po godine, bukvalno, bacila oko 33 miliona konvertibilnih maraka”.

„Radi se o kreditima koje je BiH dobila od Evropske banke za obnovu i razvoj i nekih dugih stranih kreditora s kojima je sklopila ugovore u kojima je jasno naznačeno plaćanje penala u slučaju da kreditna sredstva ne budu povučena. Oko 70 odsto dobijenih kredita namenjeno je za investicione projekte što znači da u ovoj situaciji BiH višestruko gubi, plaća kamate milionske vrednosti, a pri tome ne investira, a kad nema investiranja nema ni zapošljavanja koje bi punilo budžet”,kaže Kasumović koji smatra da su za bespotrebno rasipanje novca i to u „vreme opšte ekonomske krize u kojoj je važna i jedna marka” najodgovorniji „oni koji su od raznoraznih finansijskih svetskih institucija tražili te kredite”. Njima je, sugeriše on, „bilo važno da ih dobiju, bez obzira na tošto su bili svesni da ih ne mogu povući”, jer „povlačenje novca podrazumeva da su već spremni projekti u koje bi taj novac bio uložen”.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je, između ostalog, i 70 miliona evra kredita za obnovu i razvoj železnica Federacije BiH i Republike Srpske koji, takođe, nije povučen.Kasumović napominje da je kamata samo za ovaj kredit u prošloj godini iznosila 700.000 evra. Odgovorni u Železničkoj korporaciji BiH, međutim, odbacuju kritike na njihov račun, kažu da im je „dodatno vreme bilo potrebno za ispunjavanje nekih drugih obaveza iz ugovora sa bankom” i najavljuju da će obnova železnica početi „tokom ovog leta”.

Odnosom vlasti BiH prema dobijenim kreditnim sredstvima iznenađen je i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko. On je potvrdio da je „šokiran činjenicom da neko ima na raspolaganju 1,5 milijardi maraka i, umesto da ih iskoristi plaća kamate milionske vrednosti”. Ovo je samo jedanod primera zbog kojih bi Incko, kako kaže, „bio srećan kad bi mogao primeniti ekonomska bonska ovlašćenja u BiH, jer bi u tom slučaju neke stvari sigurno bile deblokirane”.

Davor Kovačević

[objavljeno: 24/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.