Milanović spreman da podrži neki vid samouprave Hrvata u BiH; Plenković: Ponovo preglasavanje za hrvatskog člana Predsedništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:22

Milanović spreman da podrži neki vid samouprave Hrvata u BiH; Plenković: Ponovo preglasavanje za hrvatskog člana Predsedništva

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas nepotpune rezultate Opštih izbora u BiH i ponovio da će, podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

"Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsedništva BiH - to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno", naveo je Milanović, preneli su sarajevski mediji.

Milanović je rekao da je i ranije imao dobre odnose s političarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni "prevaranti i da se tim ljudima ne može verovati", jer su tu da se "okoriste činjenicom da Hrvata ima malo", prenose hrvatski mediji.

Plenković: Ponovo preglasavanje za hrvatskog člana Predsedništva

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas, komentarišući izbore u BiH, da je ponovo došlo do preglasavanja, jer su ''pripadnici bošnjačkog naroda još jednom glasali za Željka Komšića'' na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

"Smatramo da je to loše, da je to jako nezdravo za dobre odnose između konstitutivnih naroda i za međusobno poverenje. Došlo je ponovno do preglasavanja gde su iskoristili priliku građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše'', kazao je premijer posle sednice šireg predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

On je istakao da je to ''jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda", preneo je HRT.

''To se dogodilo četvrti put od 2006. godine, što znači da u periodu od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana predsedništva koga nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno'', rekao je hrvatski premijer.

On je ocenio da je dobro to što su HDZ i ostale hrvatske stranke ostvarile odlične rezultate, ali i to što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit iskoristio svoja bonska ovlašćenja za promene Ustava Federacije BiH i izbornog zakona.

"On je tako omogućio da ne dođe do preglasavanja legitimnih predstavnika Hrvata u Domu naroda Federacije i u BiH. To je važna poruka", ocenio je Plenković.

Kandidat Demokratskog fronta za hrvatskog člana Predsedništva BiH Željko Komšić, prema poslednjim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, osvojio je na jučerašnjim izborima 194.605 ili 54,21 odsto glasova, nakon obrađenih 3.003 ili 90,51 odsto biračkih mesta.

Njegov protivkandidat iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, prema ovim podacima, osvojila je 164.395, odnosno 45,79 odsto glasova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.