Migranti: Za granicu odgovorna Hrvatska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti: Za granicu odgovorna Hrvatska

Timovi Evropske granične i obalske straže (FRONTEX) uskoro stižu na granicu BiH i Hrvatske zbog pritiska migranata, najavio je danas u Strazburu evropski poverenik Vitenis Andriukaitis i dodao da najveću odgovornost za stanje na granici snose Sarajevo i Zagreb.

"Pregovori s BiH za raspoređivanje timova Evropske granične i obalske straže (FRONTEX) su završeni i sporazum će se uskoro potpisati. Taj sporazum će graničnoj policiji omogućiti da upravlja granicom između BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Hrvatske, ali je najvažnija odgovornost u rukama tih dve zemlje" , rekao je je poverenik Komisije u raspravi o položaju migranata ui BiH na granici s Evropskom unijom.

Andriukaitis je podsetio na najnovije brojke koje govore da od 4. decembra ima 5139 migranata i tražitelja azila kojima se pruža pomoć u BiH, prenela je Hina.

"Njih 3126 su u kantonu u zapadnom i severnom delu BiH blizu granice s Hrvatskom, a oko 1000 migranata još nije zatražilo pomoć", rekao je poverenik na raspravi koja je na dnevni red plenarne sednice EP došla na inicijativu hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića (IDS/ALDE).

Po njegovim rečima, od juna ove godine Evropska unija je BiH pomogla s dva miliona evra humanitarne pomoći i 7,2 miliona evra putem posebnih mera i instrumenata za pretpristupnu pomoć, a sve mere se provode uz pomoć međunarodnih organizacija za migracije, UNHCR i UNICEF.

Tokom proteklih nedelja, naveo je poverenik, BiH je rasporedila 180 dodatnih policijskih službenika kako bi poboljšala graničnu sigurnost.

"Odnosi između granične policije i migranata čine se sveukupno pozitivni, kao što izveštavaju službenici Evropske unije", rekao je Andriukaitis, podsetivši, međutim, da je BiH tranzitna zemlja i većina migranata pokušava svakodnevno da pređe granicu.

Andriukaitis je rekao da "postoje informacije da hrvatska policija zlostavlja migrante na granici s BiH" i da Komisija aktivno prati šta se događa i "s ovim optužbama suočila je hrvatske vlasti".

Naglasio je da bi se sporazum o ponovnom prihvatu trebalo primenjivati na migrante koji nezakonito prelaze granice EU.

"Trebalo bi se primenjuje bez dovođenja u pitanje prava na azil i obveza koje proizlaze iz međunarodnog prava, posebno načela zabrane prisilnog vraćanja", rekao je poverenik.

Pritom je dodao da se "svi slažemo da je granica između BiH i Hrvatske spoljna granica EU i da je Hrvatska odgovorna za upravljanje tom granicom".

"Mere na spoljnim granicama EU moraju biti proporcionalne, one moraju ispunjavati temeljna ljudska prava", rekao je Andriukaitis, izrazivši uverenje da će hrvatska tela ove optužbe shvatiti ozbiljno i sprovesti brzu i temeljnu istragu.

U raspravi koja je usledila nakon njegove izjave u ime Komisije, Ivan Jakovčić je rekao da je predložio ovu raspravu prvenstveno iz humanističkih razloga, teškog stanje u kojima se nalaze migranti, uključujući i decu, ali i problema s lokalnim stanovništvom i njihovim strahom te nasilja među samim migrantima.

"Drugi razlog zašto sam potaknuo raspravu je šizofrena situacija u kojoj se Hrvatska nalazi. S jedne strane se Hrvatska proziva da nije baš sve bilo u redu prilikom postupanja prema migrantima, a s druge strane ima obavezu da štiti granicu Evropske unije", ocenio je Jakovčić.

Smatra da je ovo veliki izazov za Evropsku komisiju te je zahvalio Komisiji na pomoći BiH jer se na taj način pomaže i Hrvatskoj, ali mišljenja je da "mi moramo do kraja precizno pratiti svaku situaciju u BiH".

Jakovčić je pozvao Komisiju da nastavi da pomaže BiH i da se pobrinemo da se migranti tretiraju na ljudski način, ali da s druge strane "ne omogućavamo ilegalnu migraciju i imigraciju u BiH".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.