Meta poručio da izbora 30. juna neće biti

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meta poručio da izbora 30. juna neće biti

Albanski predsednik Ilir Meta poslao je pismo kancelariji OEBS-a u Albaniji u kojem navodi da je poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora, koji su najavljivani za 30. jun, prenosi portal a1on. Kancelarija OEBS-a i američka ambasada iu Tirani pozvali su albansku opoziciju da sutrašnji protest i demokratsko pravo ostvare ne miran i dostojanstven način, prenosi makedonska agencija MIA.
U pismu ministru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova i evropskih pitanja Slovačke Miroslavu Lajčaku, čija je zemlja predsedavajući OEBS-a, i direktoru Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije Ingebjorgu Solrunu Sisladotiru, Meta naglašava da će rezultati izbora, ukoliko se, ipak, održe mimo njegove odluke, biti nevažeći.

Predsednik albanske države zahteva sprovođenje njegove uredbe koja je objavljena i u Službenom listu Albanije.
"Uredba je u potpunosti zakonska i ona mora da se sprovodi i poštuje od strane svih institucija, uključujući i biračke organe. Namere albanskog premijera Edija Rame da sprovede izbore po svaku cenu 30. juna nisu ništa više nego dodatno pogoršavanje političke krize u zemlji", navodi se u pismu albanskog predsednika, prenosi portal a1on.
Tenzije u toj državi su sve izraženije nakon što je premijer Rama odbio da prihvati odluku predsednika o odlaganju lokalnih izbora, te nastavio sa izbornom kampanjom, uveravajući građane da će izbori biti održani, bez obzira na odluku predsednika.
Vladajuća Socijalistička partija u toj zemlji nakon odluke šefa države o odlaganju izbora pokrenula je proces o njegovom opozivu, tvrdeći da je prekoračio ustavna ovlašćenja.
Albanski predsednik odluku o odlaganju izbora pravda strahom od eskalacije političkih tenzija i sukoba na ulicama. Albanska opozicija od početka ove godine organizuje masovne proteste na kojima zahtijeva ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.
Oni su odlučili da bojkotuju lokalne izbore koji su bili zakazani za 30. jun.
Meta je početkom ove nedelje obavestio ambasadore zemalja-članica EU u Tirani da će izvesti vojsku na ulice ukoliko budu održani izbori 30. juna, jer je, kako je kazao, dobio informacije stranih službi da se spremaju neredi.
Ambasada SAD i OEBS pozvali na miran protest u Tirani 
U napetoj situaciji u Albaniji, ujedinjena opozicija sutra u 20 časova održaće "nacionalni protest", koji, kako očekuju organizatori, treba da bude najmasovniji do sada.
Ambasada SAD u Tirani savetuje američke državljane da izbegavaju mesta na kojima će se protestovati, piše MIA.
"Očekuje se veliki protest ispred albanske vlade, a moguće je da demonstranti budu na različitim lokacijama u Tirani. Trajanje protesta nije poznato. Na poslednjim protestima je bilo i nasilja. Bezbednosne snage su koristile vodene topove i suzavac kako bi rasturili masu. Pozivamo na veću pažnju, izbegavanje područja na kojima će biti okupljanja i praćenje lokalnih medija", navodi se u saopštenju američke ambasade u Tirani.
Misija OEBS-a u Albaniji pozvala je organizatore da obezbede miran protest i naglasila da, u saglasnosti sa svojim mandatom, ostaje spremna da podrži vladavinu prava i demokratiju u toj zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.