Mesić priznao da je veličao NDH

Izvor: B92, Tanjug, 13.Feb.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić priznao da je veličao NDH

Zagreb -- Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić priznao je u Berlinu da je početkom devedesetih godina prošlog veka veličao Nezavisnu državu Hrvatsku.

Rekavši da se tokom devedesetih u Hrvatskoj kao kolateralna posledica rata pojavilo tolerisanje falsifikovanja istorije, Mesić je naveo da se uzor tražio u zločinačkoj NDH. Kako javljaju mediji, Mesić je na predavanju u Institutu za jugoistočnu Evropu u Berlinu priznao da je "u nekoliko momenata devedesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio zaveden atmosferom i da je veličao zločinačku NDH".

"Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla", rekao je Mesić i priznao da se i pored svog čvrstog antifašističkog opredeljenja dao u nekoliko prilika zavesti tom atmosferom, osobito kad je prikupljao novac za odbranu među hrvatskim emigrantima.

"Iz toga sam naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uverenjima", kazao je Mesić i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci koji su, kako je rekao, na to imali najviše prava, nikada to nisu prebacili.

Mediji su ranije pisali o Mesićevom pevanju ustaške pesme "Jure i Boban" s emigrantima u Australiji.

S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata i odavao počast žrtvama ustaškog terora i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Mesić se početkom devedesetih hvalio kako je kao kadar HDZ-a srušio Jugoslaviju, ali je već 1993. postao opozicija Tuđmanovom režimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.