Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić pomilovao ubicu civila?

Zagreb -- Predsednik Stjepan Mesić smanjio je kaznu Stjepanu Grandiću, trećeoptuženom iz "Gospićke grupe" za zločine nad Srbima.

Kako je kazna smanjena s deset na osam godina, a Grandić se u zatvoru nalazi već četiri i po godine, teoretski iz zatvora može biti pušten odmah jer je odslužio više od trećine kazne. Stjepan Grandić, koji je tijekom rata bio zapovjednik Perušića, osuđen je za ratne zločine u Gospiću, a kako saznaje "Novi list", pomilovan je odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Stipe Mesića.

Grandić se još uvek nalazi u zatvoru u Puli, a hoće li do kraja odslužiti kaznu, koju mu je izreklo veće Županijskog suda u Rijeci, ili će prevremeno biti pušten na uvetnu slobodu, odlučiće zatvorska uprava.

Kako uz ovakva pomilovanja obično ne idu obrazloženja, nije poznato što je bilo presudno za ovakvu odluku Komisije za pomilovanja. Razlozi se mogu naslutiti jedino iz onoga što je Grandić navodio u molbi za pomilovanje - da je neko vreme nakon što je završio u pritvoru saznao da je žena potpuno zapustila odgoj njihovog sina.

Na suđenju "Gospićkoj grupi" u Rijeci utvrđeno je da su Tihomir Orešković i Mirko Norac 1991. dogovorili i naredili zatvaranje i likvidaciju najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti, s gospićkog i perušićkog područja, prenosi portal index.hr. Grandić je optužen da je kao tadašnji zapovednik perušićke kasarna zatvorio civile u kasarni i organizirao i sproveo likvidaciju dvadesetak civila na Lipovoj glavici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.