Izvor: B92, 28.Jul.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić oduzeo odlikovanja

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić oduzeo je odlikovanja sedmorici oficira najvišeg ranga u Hrvatskoj vojsci osuđenim za ratne zločine početkom devedesetih.

Bez odlikovanja su, kako prenose hrvatski mediji, ostali Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić, pravosnažno osuđeni za ratne zločine u Gospiću.

Četvorici osuđenih za ratne zločine u kasarni Lora, Tomislavu Duiću, Davour Baniću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću, takođe su oduzeta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlikovanja.

Zbog počinjenih zločina u Pakračkoj Poljani, za koje je osuđen na osam godina zatvora, bez Reda kneza Domagoja sa ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Medalje za izuzetne poduhvate i Spomenice domovinske zahvalnosti, ostao je i Siniša Rimac.

Jedan od najodlikovanijih hrvatskih generala, Mirko Norac, ostao je bez sedam odlikovanja i priznanja.

U obrazloženju odluke, koju je Mesić doneo 20. jula, navodi se da se ovoj sedmoricu odlikovanja oduzimaju zbog postupanja protivnim pravnom poretku i moralnim običajima Republike Hrvatske.

Ovo je treći put da predsednik Hrvatske poseže za institutom oduzimanja odlikovanja.

Prvo je krajem prošle godine posmrtno oduzeo odlikovanja peterostrukom ubici generalu Ivanu Koradeu.

Početkom godine, oduzeo je osam odlikovanja i jednu medalju penzionisanom generalu Vladimiru Zagorcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.