Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić na Kosovu

Priština -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić završio je prvu zvaničnu posetu Kosovu i stigao večeras u Podgoricu, gde sutra ima sastanke.

Mesić se rano jutros sastao s prvim zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom, koji smatra da je Mesić osoba koja uvek može da pruži dobre savete za napredak procesa na Kosovu. "Mesić uvek može da nam pruži mudra zapažanja i savete", kaže Rosin.

Mesić je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da rešenje za status >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova može biti nađeno samo u direktnim pregovorima Prištine i Beograda i uz pomoć međunarodne zajednice i da bilo koje rešenje ne sme biti nametnuto. "Nestabilno Kosovo znači i nestabilnu regiju, a mi se zalažemo za to da se cela regija okrene evropskim procesima i za rešenje statusa Kosova. O načinu treba da odluče građani Kosova", kaže Mesić.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je u Prištini da je sadašnji status Kosova neodrživ na duži rok, naglašavajući da smatra opravdanim i da podržava najavljene poteze međunarodne zajednice. Mesić je novinarima, posle sastanka sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, kazao da je za Kosovo najvažnije ono što građani žele, ocenivši da je posebno važno da sve strane budu saglasne sa predloženim rešenjima.

Mesić je rekao da Kosovo ima predsednika, parlament i vladu koji mogu da pregovaraju s Beogradom, a da će međunarodna zajednica pomoći u nalaženju rešenja. "Zvaničnici u Beogradu smatraju da status Kosova mora biti rešen isključivo mirnim putem. Svi moji sagovornici, od svih sam čuo, imaju jedinstvenu izjavu, da nema rešenja silom nego političkim dogovorom", kaže Mesić.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova izjavio je da očekuje podršku Hrvatske u međunarodnom priznavanju nezavisnosti Kosova. "Nas cilj je nezavisna država, integrisana u EU i NATO i u trajnim partnerskim odnosima sa SAD", rekao je Rugova. On je novinarima kazao da je predsedniku Mesiću obećao da će se na Kosovu garantovati sigurnost nacionalnim manjinama i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Hrvatska pruža Kosovu.

Predsednici Hrvatske i Kosova razgovarali su danas i o bilateralnim odnosima i zauzeli su se za nastavak svestrane saradnje. Mesić je o tome danas razgovarao i s predsednikom Vlade Kosova Bajramom Kosumijem i predsednikom parlamenta Nedžatom Dacijem. On se, takođe, sastao i sa čelnicima dve najveće opozicione partije u parlamentu Kosova Vetonom Suroiem i Hašimom Taćijem, kao i sa predstavnicima Srba koji su uključeni u kosovske institucije.

Mesić je posetio Janjevo i Letnicu, gde žive pripadnici hrvatske zajednice na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.