Mesić izaziva kandidate, pričajte engleski

Izvor: RTS, 28.Dec.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić izaziva kandidate, pričajte engleski

Kandidat SDP Ivo Josipović sa ozbiljnom prednošću ulazi u drugi krug predsedničkih zbora u Hrvatskoj. Bandić traži podršku HDZ-a. Odlazeći predsednik Stjepan Mesić pozvao kandidate da mišljenja suoče na engleskom.

Ukoliko se ne dogodi veliko iznenađenje, kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, koji je osvojio 32 odsto glasova u prvom krugu, postaće novi predsednik Hrvatske. Njegov glavni protiv kandidat Milan Bandić osvojio je 14 odsto glasova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, najavio je da će njegova stranka podržati Ivu Josipovića u drugom krugu predsedničkih izbora i da će se aktivno uključiti u njegovu kampanju.

Prema njegovim rečima, Josipović će posvetiti značajnu pažnju redefinisanju spoljne politike Hrvatske, ali ne treba očekivati nagle promene.

Ivo Josipović će, ukoliko postane predsednik, posvetiti pažnju odnosima u regionu, smatra Milorad Pupovac, ističući da bi pobeda Josipovića doprinela da otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, poput hrvatske tužbe za genocid, budu stavljena na sto.

Najviše razloga za slave bez sumnje imaju opozicione socijaldemokrate, a najviše razloga za zabrinutost vladajuća HDZ, čiji je kandidat Andrija Hebrang osvojio samo 12 odsto glasova birača.

U raspravu o budućem predsedniku Hrvatske uključio se i Stjepan Mesić, koji se tokom kampanje držao dosta uzdržano, rekavši da će je za njegovog naslednika najvažnija dalje približavanje Hrvatske EU i nastavak reformi.

Takođe. rekao je Mesić, važno i poznavanje engleskog jezika, jer  su oba kandidata u biografijama navela da "solidno" vladaju ovim jezikom, što je u hrvatskoj javnosti protumačeno kao "vetar u leđa" Josipovića, obzirom na Bandićev nedavni gaf, kada je pokušao da demonstrira svoje znanje.

"Ja ga ne znam, zato sam imao prevodioca. No, vrlo je važan u neformalnim razgovorima. Oba kandidata tvrde da ga tečno govore. Trebalo bi organizovati sučeljavanje na engleskom. Bio bi to zanimljiv eksperiment", rekao je Mesić.

Ivo Josipović (51), SDP-ov kandidat za predsednika Hrvatske, pravni stručnjak i kompozitor, u obe karijere je postigao međunarodni ugled.

Josipović je dugogodišnji predsednik Muzičkog bienala Zagreb, a uz to i profesor na zagrebačkom univerzitetu, pravni stručnjak za Haški sud, saborski zastupnik i član nekoliko Vladinih odbora.

Prisutan je u javnom životu Hrvatske više od 25 godina, a u žižu javnosti dospeo je tek nedavno kada je jasno pokazao zanimanje za predsedničku kandidaturu što je mnoge iznenadilo.

Naime, niko nije očekivao takav potez od uglađenog i po nekima premalo temperamentnog profesora, koji u slobodno vreme svira klavir i još nekoliko instrumenata, piše i vodi Muzički bienale.

Milan Bandić (54), gradonačelnik hrvatske prestonice. Rođen je u selu Donji Mamići, u blizini Gruda u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu.

Ubrzo je postao član Saveza komunista Hrvatske, a nakon izbora 1990. godine ostao je u redovima komunističke partije koja je reformisana u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske.

Do objave kandidature za predsednika bio je član SDP-a, predsednik Gradske organizacije SDP-a u Zagrebu i član Glavnog odbora i Predsedništva stranke. Objavom kandidature automatski je izbačen iz stranke.

Odgovarajući na izjavu svog bivšeg stranačkog kolege Milana Bandića da novi predsednik mora biti nezavisan od stranaka i čovek iz stvarnog života, a ne iz laboratorija, Josipović je u pomirljivom tonu odgovorio da je Hrvatska juče pobedila, izabravši svetlo između svetla i tame.

Kandidat SDP-a je poručio da tu stranku i glasače čeka još dosta posla i pobeda u drugom krugu 10. januara 2010. godine.

Josipović je rekao da nove birače vidi u celom spektru, jer ovo nisu izbori za stranačke liste.

"Mislim da će se dosta jasno postaviti dilema da li svetlo ili tama. Ja se zalažem za borbu protiv korupcije, za jednu drugačiju Hrvatsku koja je evropska i prosperitetnija. Moj protivkandidat je do sada slao neke drugačije poruke", rekao je Josipović.

Bandić je rekao da "Hrvatska treba drugačijeg predsednika, odlučnog i sposobnog".

"Celog života, a naročito poslednjih 10 godina, obavljajući drugu izvršnu funkciju ove zemlje, dokazao sam i pokazao da znam, hoću i mogu. Da imam viziju da vodim grad kao hrvatsku metropolu i da znam i imam viziju da sutra vodim Hrvatsku na isti način, kao što vodim grad Zagreb", rekao je dojučerašnji Josipovićev stranački kolega Milan Bandić.

Kad je reč o odnosima u regionu, Josipović je naveo da u njegovom predsedničkom programu piše da je jedan od prioriteta upravo saradnja sa susedima, a Srbima koji su izbegli iz Hrvatske poručio da je njegov slogan "Pravda za sve" i da će svi građani imati jednake mogućnosti.

Milan Bandić je rekao da će, kada Hrvatska pobedi ekonomsku krizu, u čemu će i on mnogo pomoći, "građani Hrvatske moći da popiju kafu u svom dvorištu, a samim tim biće rasterećeniji da to učine i sa susedima".

SDP nije iznenađen

Lider SDP-a Zoran Milanović nije bio iznenađen dobrim rezultatom Josipovića.

"Rezultat potvrđuje sva naša predviđanja da će Josipović ući u drugi krug, gde će i pobediti na izborima i postati novi hrvatski predsednik", optimista je Milanović.

Komentarišući dobar rezultat Milana Bandića, koji je iz stranke isključen posle objavljivanja kandidature, Milanović je kratko odgovorio da se "ne zamara njegovim rezultatima, jer Josipović pobeđuje u drugom krugu".

"Nisam opterećen drugim krugom jer će Josipović pobediti ko god bude s druge strane, i Bandića, i Hebranga, i svakog drugog koji bi se tu našao, kao što je to učinio u prvom krugu", ocenio je lider socijaldemokrata.

Tako velika prednost u prvom krugu, na osnovu rezultata nekih prethodnih predsedničkih izbora, garantuje uverljivu pobedu u drugom krugu, piše "Jutarnji list".

Na predsedničkim izborima 2000. godine Stjepan Mesić je u prvom krugu pobedio Dražena Budišu sa 14 odsto glasova više, a na predsedničkim izborima 2005. godine Jadranku Kosor s 28 odsto glasova.

U oba slučaja Mesićevi protiv kandidati nisu imali nikave šanse u drugom krugu, iako je 2000. godine iza Budiše stajala vladajuća koalicija SDP-a i HSLS-a, dok je 2005. godine Jadranku Kosor podržavao tada još moćni HDZ, sa, tada veoma popularnim Ivom Sanaderom, na čelu, piše list.

Osim toga, dodatna povoljna okolnost za Josipovića je to što sasvim sigurno može da računa na glasove koji su u prvom krugu otišli Vesni Pusić i Damiru Kajinu, jer su za njih dvoje glasali "prirodni" birači levice, prenose mediji u Hrvatskoj.

Bandić traži podršku HDZ-a?

Mediji navode da će Milan Bandić u narednih desetak dana morati da pokuša da okupi što više desnih HDZ-ovih birača, ako ne želi da se drugi krug pretvori u nezanimljivu formalnost.

Bandić je i u Zagrebu ubedljivo poražen od strane Josipovića, iako je nedavno pobedio na direktnim izborima za gradonačelnika. U hrvatskoj prestonici Bandić je osvojio samo 15,6 odsto, dva i po puta manje od Josipovića, što mu daje još manje šanse pred drugi krug.

Jedno od neprijatnijih iznenađenja, ili, kako mediji pišu, spleta okolnosti do kojih je došlo u HDZ-u, predstavlja loš rezultat kandidata te stranke Andrije Hebranga, koji je sakupio samo 12 odsto glasova.

"Jutarnji list" navodi da je Hebrang mogao u drugom krugu da zapreti Josipoviću, da se nezavisni kandidati Dragan Primorac i Nadan Vidošević nisu uključili u predsedničku trku.

Andrija Hebrang je u startu odbacio mogućnost da bilo kome pruži podršku, pa ni Milanu Bandiću, poručivši svojim biračima da ne glasaju ni za koga.

Loš rezultat Hebranga mogao bi da bude uvod u promene u vladajućoj stranci, u kojoj su problemi nastali posle ostavke bivšeg premijera i lidera stranke Ive Sanadera.

Mediji ocenjuju da su pozitivni rezultati nove predsednice stranke Jadranke Kosor stigli prekasno, pa je to, uz lošu percepciju Hebranga u javnosti, najviše uticalo na njegov loš izborni rezultat.

Njegova kandidatura je posledica spleta okolnosti do kojih je došlo u HDZ-u, kao i to što su mnogi uvereni da je Hebranga za kandidata izabrao Sanader, iako je znao da nema nikakvih izgleda, piše "Jutarnji list".

Manji odziv birača

Jučerašnje izbore obeležio je i manji odziv birača u odnosu na prethodne izbore, jer od upisanih 4.495.006 birača, za nekog od 12 kandidata glasalo je 44,07 odsto glasača, što je sedam odsto manje u odnosu na izbore za predsednika 2005. godine.

Ivo Josipović je na izborima osvojio 640.005 glasova odnosno 32,44 odsto, a Bandić 242.774 glasa ili 14,84 odsto, ali je osvojio najviše glasova iz inostranstva.

Iza Andrije Hebranga sa 12 odsto glasova je nezavisni kandidat Nadan Vidošević sa 11,33 odsto, na petom mestu kandidatkinja Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić (7,25 odsto).

Nezavisni kandidat Dragan Primorac osvojio je 5,93 odsto, Miroslav Tuđman 4,07 odsto, a Damir Kajin 3,87 odsto.

Najveći odziv bio u Varaždinskoj županiji (53,9 odsto), a najmanji u Vukovarsko-sremskoj županiji (37,07 odsto).

Zanimljivo je da je od glasova iz inostranstva, najviše dobio Bandić (48 odsto), a iza njega se nalazi Hebrang s 23 odsto glasova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.