Izvor: B92, 26.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić i Tirk: Rešiti sporove

Zagreb, Ljubljana -- Predsednici Hrvatske i Slovenije, Stjepan Mesić i Danilo Tirk, saglasili su da otvorena pitanja između njihovih zemalja treba rešavati strpljivo i dogovorom.

Tirk je danas, na poziv Mesića, stigao u prvu službenu posetu Hrvatskoj otkako je preuzeo funkciju pre godinu dana.

Posle sastanka Tirk je izjavio da se i u rešavanju otvorenih pitanja, poput pitanja granice, treba držati osnovnih načela, prvenstveno onoga da teritorijalni odnosi moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostati u stanju kakvo je bilo u trenutku nastanka dve države, i to sve dok se ne reše sva otvorena pitanja.

Na pitanje novinara da li je Mesiću predložio da se pitanja granice ponovo pokuša da reši bilateralno, Tirk je odgovorio da nije došao sa specifičnim diplomatskim namerama, te da će se tim problemom pre svega morati da bavi Vlada Slovenije.

"No, moram naglasiti da bilateralna komunikacija ne prestaje prilikom rešavanja nijednog spora. Ona traje stalno, pa i u slučaju da se postigne dogovor o uključivanju treće strane, i samo se tako može doći do rešenja", upozorio je Tirk.

Mesić je novinarima rekao da Hrvatska i Slovenija sarađuju dobro, čak i u pograničnim pitanjima, ali da se "previše često otvorena pitanja koriste u dnevnopolitičke svrhe".

On je izrazio nadu da će Slovenija nastaviti da podržava Hrvatsku na putu prijema u Evropsku uniju.

Tirk je pritom ponovio zelju da se međusobna komunikacija pojača da bi se doprinelo rešavanju otvorenih pitanja granice i obeštećenja nekadašnjih štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske, i dodao da se nada da će tako postupiti i novoizabrana vlada Slovenije.

Tirka očekuje i sastanak sa premijerom Ivom Sanaderom i predsednikom Sabora Lukom Bebićem, a potom će održati predavanje "Savet bezbednosti UN danas i sutra".

Slovenija uslovljava Hrvatsku

Slovenija ponovno pokretanje pristupnih pregovora Hrvatske sa EU uslovljava čvrstom garancijom Hrvatske da neće prejudicirati otvorena granična pitanja.

Slovenački premijer Borut Pahor je izjavio da će inicijativa Francuske da se ubrzaju pregovori EU sa Hrvatskom biti uspešna samo ako Hrvatska da Sloveniji jasne garancije da u procesu pregovora sa EU neće prejudicirati otvorena granična pitanja sa Slovenijom, prenosi slovenački list Finance.

"Moramo da postignemo to da ni u jednom dokumentu ili postupku hrvatskih vlasti, tokom pregovora, ne postoji sumnja prejudiciranja granice među državama", rekao je slovenački premijer Pahor.

On je dodao da je sa svojim predhodnikom, Janezom Janšom pre predaje vlasti uskladio oko tog pitanja i da se nada da će konsenzus oko toga ostati i ubuduće u slovenačkoj politici.

Pahor je istovremeno rekao i da je poseta slovenačkog predsednika, Danila Tirka u sredu Hrvatskoj, usklađena sa pomenutim stavom.

Pahor je dodao i da je francuska inicijativa da se ponovo pokrenu pristupni pregovori EU sa Hrvatskom zapravo plod slovenačke inicijative, ali da on još uvek ne može da potvrdi da li je izjava koju je Hrvatska dala Francuskoj u potpunosti sa slovenačkim očekivanjima.

Prema rečima slovenačkog premijera, pomenuta inicijativa ima mogućnost da uspe, ali samo uz čvrste garancije Zagreba da neće prejudicirati granicu sa Slovenijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.