Izvor: Politika, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić i Sanader u čudu zbog prijave UN

Zagreb – Hrvatska je juče proslavila državni praznik Dan nezavisnosti (dan kada je 1991. godine Sabor odlučio da raskine sve državno-pravne veze s dotadašnjom SFR Jugoslavijom), ali dominantna politička tema i dalje je nedavna presuda haškog suda "vukovarskoj trojci". Posle polaganja venaca na Mirogoju povodom ovog praznika, državni čelnici RH predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader u obraćanju novinarima odbili su navode predsednika haškog suda koji je Hrvatsku prijavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << UN zbog diplomatskog pritiska na taj sud povodom presude Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću. "Mi samo tražimo da se postupak završi u skladu sa zakonom te da se zadovolji pravda", kaže Mesić, a Sanader je napomenuo da će Hrvatska "nastaviti saradnju s međunarodnim sudom u Hagu, ali upravo to nas legitimira da i kritikujemo one odluke za koje smatramo da nisu dobre i da nisu pravedne". "Žrtve na Ovčari, uopšte žrtve Vukovara traže pravdu, i ako bi ostala ovakva presuda, onda pravda ne bi bila zadovoljena i smisao haškog tribunala ne bi bio ostvaren", dodaje takođe Sanader.

Iako tvrde da ne prave nikakav pritisak na haški sud i njegovu konačnu odluku u ovom procesu, presuda "vukovarskoj trojci" bila je u centru pažnje i današnje svečane sednice Hrvatskog sabora. Njegov predsednik Vladimir Šeks bio je vrlo jasan: "Ovom presudom žrtve Ovčare ponovno su ubijene. Zato Hrvatski sabor poručuje da je ova presuda za nas neprihvatljiva, ona je protivna samoj svrsi i ciljevima haškog suda i ona nije u skladu s temeljnim načelima međunarodnog prava i osnovama ljudskosti i morala".

Pošto je ocenio haški sud "nemoralnim", predsednik Hrvatskog sabora je rekao da ga sećanja na vremena stradanja i patnji "neizostavno vode na misao o ovoj sramotnoj presudi haškog suda kojom krvnici nisu kažnjeni u razmeru s neljudskim zločinima koje su počinili i zato Hrvatska reaguje, i zato je Hrvatska ogorčena".

U Hrvatskoj se, inače, oštro kritikuje kada neko komentariše odluke suda dok postupak još nije pravosnažno okončan. Ali ono što važi za hrvatsko pravosuđe očito se ne primenjuje i na međunarodno. Iako je javnost praktično jedinstvena u osudi haškog tribunala zbog "preblage presude" trojici oficira JNA, čuju se i glasovi – kao u jučerašnjoj emisiji zagrebačkog radija na tu temu – koji izražavaju čuđenje zašto sada odjednom tolika galama oko ove presude kada se odavno zna da se u Hagu trojici optuženih sudi samo zbog ratnog zločina na Ovčari, a ne zbog ukupnih ratnih zbivanja u Vukovaru.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.