Mesić: Ustaški režim NDH bio zločinački u srži

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2009, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Ustaški režim NDH bio zločinački u srži

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je u Spomen području Jasenovac da istorijski revizionizam nigde i nikada ne bi smeo proći i da je ustaški režim bivše Nezavisne države Hrvatske (NDH) u srži bio zločinački.

"Ustaški se zločini ne smiju zaboraviti i svaki pokušaj relativiziranja sjećanja na strahotu tih zločina dovođenjem u vezu sa zločinima agresora u Domovinskom ratu potpuno je promašen i neutemeljen", upozorio je Mesić.

Mesić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dodao da je Hrvatska suočena s gotovo dve decenije pogrešne interpretacije istorije u školskim udžbenicima.

Posledica te činjenice je, kako je rekao, otvoreno koketiranje s ustaštvom u svakodnevnom životu i u medijima "samo zato što su njegovi nosioci bili Hrvati, a trebalo je reći kako je to zapravo za svakog poštenog Hrvata sramota".

Učestvujući u tradicionalnoj komemoraciji žrtvama ustaškog terora i koncentracionog logora u Jasenovcu, i onih koji su 22. aprila 1945. godine izginuli u pokušaju bega iz logora, Mesić je naglasio da ne može opravdati smrt nijedne žrtve ratnih i poratnih događanja i osveta na ovim prostorima, bez obzira iz čijih redova ona došla.

Dodao je i da oštro osuđuje svaki zločin, bez obzira ko je bio žrtva, a ko egzekutor, a posebno je naglasio i da oštro osuđuje i ne prihvata bilo kakav pokušaj politizacije žrtava, ma s koje strane one dolazile.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.