Mesić: O nezavisnosti kao EU

Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: O nezavisnosti kao EU

Pariz, Beograd, Bukurešt -- Hrvatski predsednik Stjepan Mesić kaže da će Hrvatska priznati eventualnu nezavisnost Kosova ako to učini Evropska unija.

"Mi smo uvek smatrali da treba priznati realitete u svetu, Evropi, pa onda sigurno i u našoj regiji. Ukoliko svet i Evropa budu priznali samostalno Kosovo, Hrvatska će deliti taj stav", izjavio je radiju Frans enternasional Mesić, koji od juče boravi u službenoj poseti Francuskoj.

Hrvatska od 1. januara 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postaje članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Putin: Ruski i grčki stav slični

Rusija i Grčka imaju sličan stav o Kosovu, izjavio ruski predsednik Vladimir Putin posle susreta sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom u Moskvi.

"Srodni ostaju naši pristupi prema mnogim iz širokog kruga evropskih i međunarodnih problema koje smo razmotrili, pre svega o situaciji na Balkanu, između ostalog o kosovskom problemu, kao i o rešavanju kiparskog pitanja i razvoju odnosa Rusije i Evropske unije", rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje francuskog radija kako vidi budući status Kosova, Mesić je rekao da bi osnova za rešenje tog pitanja trebalo da bude Ahtisarijev plan.

"Ja sam uvek smatrao da je Ahtisarijev plan solidna podloga. Mislim i sada da će međunarodna zajednica na takvoj podlozi naći rešenje za status Kosova", rekao je Mesić.

Hrvatski predsednik je, istovremeno, ocenio da se eventualno osamostaljenje Kosova neće negativno odraziti na druge regione sveta, koji čekaju na kosovski presedan da bi i sami pošli tim putem.

Bugarska za dijalog

Ministar spoljnih poslova Bugarske Ivajlo Kalfin kaže da je "Kosovo osetljivo pitanje i da se Bugarska zalaže za dijalog".

"Važno je da već postoji politički proces za (rešavanje) pitanja Kosova. Očekujemo šta će biti rečeno na sednici Saveta bezbednosti UN", rekao je bugarski ministar, koji je i potpredsednik bugarske vlade. On smatra da jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova "ne bi bilo dobro".

Kalfin za potpisivanje SSP Srbije sa EU

Potpredsednik Vlade Bugarske i šef diplomatije Ivajlo Kalfin danas je u razgovoru sa potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem pružio podršku potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom 28. januara 2008. i naglasio da je dalji napredak Srbije ka evropskim integracijama u interesu Bugarske.

U saopštenju sa sastanka navedeno je da su potpredsednici Đelić i Kalfin razgovarali o ekonomskoj saradnji dveju susednih država, naročito u oblasti energetike.

Kalfin i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić potpisali su u Beogradu Memorandum o evrointegracijama i programu Partnerstvo za mir.

Kalfin i Jeremić su se složili da su evroatlantska integracija Srbije i proces rešavanja kosovskog pitanja dva odvojena procesa. "Bugarska deli mišljenje da je put Srbije ka EU jasan i zagarantovan i nije povezan s Kosovom", rekao je Jeremić.

Visoki bugarski zvaničnik razgovarao je i sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem, a posle podne će otkriti u Tašmajdanskom parku spomenik bugarskim borcima za oslobođenje od turske vlasti Vasilu Levskom i Georgiju Rakovskom.

Čorojanu: Pitanje Kosova - stvar principa

Za Rumuniju je problem Kosova stvar principa, a ne svrstavanje na stranu Srbije protiv kosovskih Albanaca, izjavio je rumunski ministar spoljnih poslova Adrijan Čorojanu.

"Naš stav nije u korist Srbije i protiv Kosova, već predstavlja podršku određenim principima povezanim s međunarodnim zakonima, u koje verujemo i za koje smatramo da su još na snazi, što je sada očigledno na Kosovu", rekao je Čorojanu na zajedničkom zasedanju specijalnih komisija rumunskog parlamenta.

Rumunija je u više navrata ponovila da neće priznati nezavisnost Kosova i založila se za pronalaženje rešenja koje bi bilo u skladu s međunarodnim pravom, imalo podršku Saveta bezbednosti UN i koje bi prihvatili i Beograd i Priština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.