Izvor: B92, 14.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Kriza malo lakša za Hrvatsku

Zagreb -- Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je danas je u Zagrebu da će Hrvatska nešto lakše od drugih zemalja prebroditi predstojeću krizu finansija i energije.

Mesić je, povodom najave vladinog programa zamrzavanja plata, rekao da je model liberalnog kapitalizma došao do kraja, što se mora prevladati, naročito u finansijskoj sferi.

Predsednik Hrvatske je rekao da u svetskim razmerama ne postoje kontrolni mehanizmi koje svaka država ima u fiskalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i monetarnoj politici i naveo da svet sada mora dobiti te kontrolne mehanizme, što je najbolje sprovesti kroz Ujedinjene nacije.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je proteklih dana više puta najavljivao zamrzavanje plata budžetskih korisnika u narednoj godini, privredi i lokalnoj samoupravi, smanjenje reprezentacije i ukidanje poklona i bonusa na plate, kao i svođenje budžetskog deficita na nulu.

On je rekao da će vlada predložiti Saboru da se budžet donese što je moguće kasnije, do 15. decembra, a možda i kasnije kako bi se pri njegovom predlaganju dobile potrebne informacije i izbegle izmene budžeta.

Sanader je najavio da bi svi korisnici budžeta, osim penzija, socijalnih davanja i zdravstva, ostali na istom nivou, a neki i ispod toga, navodeći i da bi lokalne samouprave trebalo da budu štedljive i restriktivne u predlaganju svojih budžeta.

Za 2009. Sanader je najavio privredni rast od dva do 2,5 odsto, čemu bi trebalo da doprinesu infrastrukturni radovi, ali i procenu stranih banaka da će ove godine u Hrvatskoj biti 1,5 milijardi evra manje stranih ulaganja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.