Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Dugo smo čekali suđenje

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da se na suđenje najodgovornjima za ubistva u Vukovaru dugo čekalo.

"Za taj pokolj morao je biti optužen i vrh JNA jer se bez njega ne bi mogao dogoditi. Treba da odgovaraju i direktni izvršioci, onih 18 kojima se sudi u Beogradu", rekao je Mesić hrvatskoj televiziji.

Na opasku novinara da su neki iz tadašnjeg vrha JNA danas savetnici velikih svetskih država, Mesić je odgovorio da bi hrvatska javnost i institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da budu upornije u zahtevu da i najodgovorniji budu pred sudom.

U Haškom tribunalu juče je počelo suđenje Vukovarskoj trojci. Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav radić optuženi su da su u novembru 1991. sa umišljajem sproveli plan za streljanje hrvatskih zarobljenika iz Vukovara, odnosno da su 20. novembra 1991. izdvojili više od 250 Hrvata zatečenih u bolnici u Vukovaru, prebacili ih u kasarnu JNA, a zatim predali pripadnicima lokalne Teritorijalne odbrane i srpskih paravojnih snaga, koji su ih streljali na obližnjoj farmi Ovčara.

U Beogradu je u toku suđenje optuženima koji se terete za izvršenje tog zločina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.