Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Izvor: Studio B, 13.Sep.2014, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mesec srpske kulture" u Mađarskoj

Programom "Serbian džez, bre" otvorena je najveća kulturna manifestacija Srba u Mađarskoj "Mesec srpske kulture", saopštili su organizatori iz Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj.

Na budimpeštanskoj muzičkoj akademiji "Franc List" uz prisustvo uglednih zvanica, specijalni gosti svečanog otvaranja su bili Orkestar Vujičić, dobitnici Košutove nagrade, najvećeg priznanja u oblasti kulture i umetnosti koje se dodeljuje u Mađarskoj, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Oni su izveli dve kompozicije "Mimikino kolo-mesečina divno sja" i pesmu "Seljančica" koju je zabeležio etnomuzikolog i kompozitor Bela Bartok.

Manifestaciju je otvorio direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj Milan Đurić.

Prema njegovim rečima, cilj tog projekta karakterišu dvojnost koja se uočava u odnosima prošlost-sadašnjost, tradicija-savremena umetnost kao i prema ne tako brojnoj srpskoj zajednici, pojedincu ali i otvaranju prema najširoj javnosti.

"Mesec srpske kulture, odnosno Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, po mom mišljenju, ima ulogu mosta, ulogu stvaranja zajedništva", rekao je Đurić.

Ispred Mađarske vlade prisutnima se obratio Tibor Fedor dok je u ime Srbije to učinio ambasador Rade Drobac.

Ambasador je istakao da Srbi u toj zemlji imaju duboke korene i dugu istoriju.

"Sigurno je da su svojim prisustvom uticali na Mađare sa kojima toliko dugo žive, ali i da su primili neke običaje i navike", rekao je Drobac.

Đurić je dodao da je za svaku pohvalu to što su mnogi od njih uspeli da održe svoj jezik, identitet kulturu i vezanost za maticu, navedeno je u saopštenju organizatora.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.