Menja se Zakon o grobljima da bi se uklonili natpisi koji veličaju agresiju na Hrvatsku

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menja se Zakon o grobljima da bi se uklonili natpisi koji veličaju agresiju na Hrvatsku

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske uputilo je u javnu raspravu Predlog izmene Zakona o grobljima s namerom da se spreče i uklone natpisi koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine.

Kako prenosi agencija Hina, cilj je da se spreči veličanje te agresije i/ili velikosrpstva, a u skladu sa Zaključcima i preporukama Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />"Prema preporuci Veća idemo u izmene Zakona, a izglasavanje se očekuje u drugom kvartalu iduće godine", ;objasnili su Hini u ministarstvu na čijem je čelu HNS-ov Predrag Štromar, ujedno i potpredsednik Vlade Hrvatske.

U HNS-u i dalje smatraju da nikakvim obeležjima totalitarnih režima - ;Za dom spremni pločama, natpisima i ostalom nije mesto u javnom prostoru.

"Iako to nije presudna tema, jer govori o prošlosti, ipak se moramo držati moralnih, civilizacijskih i proevropskih normi da bi se uopšte mogli posvetiti budućnosti. Jer cilj nam je ići samo napred", rečeno je Hini u HNS-u.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SKANDAL U HRVATSKOJ Uklanjaju se groblja i spomenici koji veličaju "VELIKOSRPSKU AGRESIJU"

Izvor: Blic, 13.Okt.2018

U Hrvatskoj je u toku javna rasprava o Zakonu o grobljima, na osnovu koje se očekuje odluka o tome da se iz Hrvatske uklone spomenici sa natpisima koji propagiraju ideje na kojima se temeljila "oružana agresija na Hrvatsku", kao i natpisi kojima se "veliča sama agresija ili velikosrpstvo", piše Večernji.hr.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.